De dyreste boligene omsettes i nabokommunene Grimstad og Lillesand i Aust-Agder. Her var gjennomsnittsprisen i 2011 henholdsvis 6,1 og 5,7 millioner kroner. Disse kommunene topper også prisstatistikken så langt i år. Det viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN har fått utarbeidet av TNS Gallup.

Kjøpers marked

– Det er kjøpers marked for fritidsboliger ved sjøen. Erfaringsmessig går prisene noe ned i andre halvår fordi de største og dyreste hyttene selges i første halvår. Hvis denne trenden fortsetter, kan dette føre til prisnedgang når vi oppsummerer ved årets slutt, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff.

LES OGSÅ: Søker om å bygge naust – ender opp med hytte i strandsonen

Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd pris 2,439 millioner kroner for fritidsboliger langs hele norskekysten.

Sent ute med salg

I Vestfold har hytteomsetning og priser gått noe ned, men mye av årsaken ligger i at meglerbransjen i år var noe sent ute med hyttesalget.

– I volum har vi en nedgang på 20 prosent, men trolig kan vi ta det inn i løpet av sommeren, sier Jørgen Pettersson i Krogsveens avdeling i Tønsberg.

På den andre siden av fjorden, ved hytteområdene rundt Fredrikstad, er prisleiet forholdsvis moderat, og mange i meglerbransjen mener at fritidsboliger ved sjøen i Østfold-fylket fortsatt er lavt priset.

Priser på snittet

Hos Geir Winther i DnB Fredrikstad går hyttesalget svært godt og med priser som ligger omtrent på landsgjennomsnittet.

– Vi selger de fleste sjøhyttene allerede etter første visning og vi oppnår prisantydning eller over, sier Winther til NTB.

Fritidsboliger ved sjøen har på landsbasis hatt en gjennomsnittlig prisvekst på 3 prosent hittil i år.

(©NTB)