Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under andre dag av AUFs sommerleir på Utøya fikk Arbeiderpartiets unge håpefulle besøk av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Sammen med NRK-korrespondent Sidsel Wold og Norsk Folkehjelps Kirsten Belck-Olsen, diskuterte utenriksministeren den fastlåste situasjonen mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene.

Da utenriksministeren ankom Utøya ble han møtt med et krav fra AUF om at Norge må anerkjenne en palestinsk stat.

– Palestinerne må få sin egen stat, okkupasjonen må opphøre, muren må rives og det må skje nå, sa utenriksministeren til jubel fra tilhørerne.

AUF-ledere: – Jens må bli tøffere mot «Anbuds-Erna»

.

– Norge er rede til å anerkjenne

Tidligere denne uken, da palestinernes president Mahmoud Abbas besøkte Norge, sa Støre til TV 2 Nyhetskanalen at Norge står klar til å anerkjenne en palestinsk stat. Dette gjentok han under debatten på Utøya.

store_utoya_debatt_220x123.jpg

– Vi er rede til å anerkjenne en palestinsk stat. Jeg avventer den konkrete resolusjonsteksten palestinerne vil fremme på FNs generalforsamling i september, sa Støre.

I høst er det ventet at palestinernes president Mahmoud Abbas vil bringe saken opp for FN. Der vil han be om FN-medlemskap og anerkjennelse av en palestinsk stat innenfor grensene fra før krigen i 1967, med Øst-Jerusalem som hovedstad.

Les også: – Norge står klar til å anerkjenne en palestinsk stat

AUF ønsker boikott

Onsdag sa AUF-leder Eskil Pedersen at AUF ønsker en ensidig økonomisk boikott av Israel fra norsk side.

– AUF vil ha en mer aktivistisk Midtøstenpolitikk og vi må anerkjenne Palestina. Nok er nok, nå må vi få fredsprosessen over i et nytt spor, sa Pedersen.

Utenriksministeren innrømmet at situasjonen er uholdbar, men mener at boikott er feil virkemiddel.

– Boikott vil være å gå fra dialog til monolog. Det er vanskelig å åpne døra igjen den dagen vi vil snakke med Israel, sa Støre.

Les også: Stoltenberg foreslår norsk skattenivå i kriseland