barometer_570x320.jpg
barometer_570x320.jpg

Jens Stoltenberg løfter Arbeiderpartiet til historisk nivå

Arbeiderpartiet ville gjort sitt beste valg på over 25 år dersom det var stortingsvalg i dag.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det første ordinære stortingsbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 og politisk.no etter terrorangrepene, viser at velgerne strømmer til Arbeiderpartiet.

Ikke siden Gro

Partiet får rekordhøye 40,5 prosent på stortingsmålingen, som er en fremgang på 9,2 prosentpoeng fra stortingsmålingen i juli.

.

Så gode galluptall har ikke Arbeiderpartiet hatt på 12 år, og ikke siden Gro Harlem Brundtland ledet partiet til stortingsvalget i 1985 har partiet gjort et bedre valg.

Les også:  Stoltenberg-effekten er ikke like sterk ved kommunevalg

Likevel ønsker ikke statsminister Jens Stoltenberg (Ap) å forholde seg til rekordtallene.

- For meg er ikke dette et spørsmål om meningsmålinger, det er et spørsmål om mennesker som har mistet livet, som er hardt skadd, som er på sykehus og deres pårørende. Derfor kommer ikke jeg til å mene noe om meningsmålinger før vi har lagt dette bak oss og kan gå i gang med mer normal politisk debatt, sier Stoltenberg til TV 2.

Les svarene fra politisk panel: Hvordan vil terrorangrepene prege valgkampen?

Mobiliserer kvinner

Hele 46 prosent av de spurte kvinnene sier de ville ha stemt Arbeiderpartiet dersom det var stortingsvalg i dag.

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet i større grad enn på lenge mobiliserer egne velgere som har sittet på gjerdet og vært usikre. 79 prosent av velgerne som stemte Arbeiderpartiet i 2009 ville gjort det samme i dag,  mot 70 prosent på tilsvarende måling  juli.

I tillegg er det dobbelt så mange av de spurte som satt hjemme ved forrige stortingsvalg som sier de vil stemme på Arbeiderpartiet. Partiet henter også et betydelig antall velgere som stemte på regjeringspartner SV, mens de mister langt færre av sine tidligere velgere til Høyre.

Les også:  Valgkampen starter lørdag 13. august

Stoltenberg-effekt

Når de samme velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg står ikke Arbeiderpartiet like sterkt. Men tallene tyder å at Arbeiderpartiet nå ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg siden 1987.

Les også: Stoltenberg-effekten er ikke like sterk ved kommunevalg

- Det er mange som har uttrykt veldig stor anerkjennelse til den måten vår statsminister har håndtert denne krisen på, sier partisekretær Raymond Johansen (Ap) til politisk.no.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Høyre rammes hardest

Høyre som har surfet på en medgangsbølge etter forrige stortingsvalg rammes hardst av Arbeiderpartiets rekordtall. Partiet går tilbake hele 6,4 prosentpoeng fra juli til 22,0 prosent. Ikke siden januar 2010 har Høyre hatt så lav oppslutning på stortingsmålingen til TNS Gallup.

Bakgrunnstallene viser imidlertid at Høyre fortsatt har de mest lojale velgerne. hele 87 prosent av de som stemte Høyre ved forrige stortingsvalg ville gjort det samme i dag. Høyre henter imidlertid betydelig færre velgere fra de andre partiene enn hva de har gjort de siste målingene.

Et stortingsvalg på 22,0 vil likevel være Høyres beste stortingsvalg siden 1989.

.

Også Fremskrittspartiet går tilbake med 0,7 prosentpoeng til 16,7 prosent.

Les også: Siv Jensen: - Alle utfordringene vi hadde før 22. juli er der fremdeles

Rødgrønt flertall

Bare en gang siden stortingsvalget i 2009 har TNS Gallup målt rødgrønt flertall på stortingsbarometeret. Det var på den første målingen, bare få uker etter valget. Et valg i dag ville imidlertid gitt de tre regjeringspartiene flertall.

mandat_500x400.jpg

Småpartier i trøbbel

Senterpartiet er størst av de små partiene med 5,0 prosent (+ 0,8), Sosialitisk Venstreparti avgir mange velgere til Arbeiderpartiet og må nøye seg med 4,8 prosents oppslutning (- 1,4).

Venstre får 4,0 (- 0,1), mens Kristelig Folkeparti faller under sperregrensen med 3,9 prosent (- 0,9). Rødt får 2,2 prosent (+ 0,4) og andre partier og lister 1,1 (- 0,8). Her utgjør Miljøpartiet de grønne den største gruppen med 0,4 prosent.

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 og politisk.no med personlige telefonintervjuer av 974 personer i tidsrommet 26. - 30. juli.

77,8 prosent av de spurte oppga preferanse ved spørsmål om stortingsvalg, mot 76,9 prosent i juli. feilmarginen er +/- 1,2 - 2,8 prosentpoeng, størst for de store partiene.

.