Fredrikstad/Bergen (TV 2): Det kommer frem i en pressemelding fra Østfold politidistrikt torsdag formiddag.

Fredrikstad fotballklubb bekrefter at de ikke anker straffen.

- Vi har godatt bøter på totalt 400.000 kroner. Vi kunne ha valgt å gå videre med saken, men mener det var verdt å ta boten for å komme oss videre, sier styreleder i FFK Sport AS, Karl Anders Følstad, til tv2.no.

Straffen er en såkalt foretaksstraff for brudd på ligningsloven. Det vil si at politiet ikke peker på enkeltpersoner, men i stedet stiller Fredrikstad fotballklubb og FFK Sport AS som ansvarlige parter i saken. Politiet mener avtaler er utformet på en måte som gjør det mulig å unndra skatt.

Politiet har likevel valgt å ilegge klubben en vesentlig lavere bot. Dette grunnet klubbens særdeles skrale økonomi.

– Det unndratte beløp er så stort at boten rettmessig kunne vært betydelig høyere. Men vi ønsker ikke å være den som tar knekken på FFK, sier politiadvokat Kåre Solvoll til Fredrikstad Blad.

Saken mot klubben er nå avsluttet, men politiet bekrefter at de fortsetter etterforskningen av enkeltpersoner.

Ifølge Fredriksstad Blad er de tidligere FFK-spillerne Brian West og Raio Piiroja personene som tiltales for skatteunndragelse.

Frode Kværneng, Bjørn Jensen og Harry Hansen, alle tidligere satt i FFK-ledelsen, må betale 25.000 kroner hver i bot.

Raio Piiroja og Brian West

LES OGSÅ: Raio Piiroja i skattebråk
LES OGSÅ: Piiroja-saken er anmeldt til politiet
LES OGSÅ: Andersen og Jensen løslatt etter avhør

I pressemeldingen bekrefter politiet tiltale mot to involverte.

– Fredrikstad Fotballklubb ilegges en foretaksstraff på 100.000 kroner og Fredrikstad Fotballklubb Sport AS ilegges en foretaksstraff på 300.000 kroner. Det er resultatet etter at Østfold politidistrikt og påtalemyndigheten har etterforsket saken etter anmeldelse om skatteunndragelse.

Mottok anmeldelse
Politiet mottok anmeldelse mot flere personer og Fredrikstad Fotballklubb medio november i 2011 fra Skatt Øst. Siden da har Østfold politidistrikt etterforsket saken med god bistand fra Skatt Øst, både innenlands og utenlands.

– Det gjenstår fortsatt enkelte etterforskningsskritt, men påtalemyndigheten har etter en gjennomgang av saken funnet grunnlag for å ta ut tiltale og utferdige forelegg i saken for noen av de involverte. Påtalemyndigheten vil således ikke utelukke at flere kan få en reaksjon, sier politiadvokat Kåre Solvoll i Østfold politidistrikt i pressemeldingen.

Kan du skape et vinnerlag? Spill TippeligaExpert!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Raio Piiroja (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

– Kunne bevises
Politiet og påtalemyndigheten mener det kan bevises utover enhver fornuftig og forstandig tvil at både Fredrikstad Fotballklubbs ledelse, herunder enkeltpersoner samt styret som sådan, er å klandre for handlingene som er utført.

Påtalemyndigheten har besluttet følgende:

  • Fredrikstad Fotballklubb ilegges en foretaksstraff på 100.000 kroner
  • Fredrikstad Fotballklubb Sport AS ilegges en foretaksstraff på 300.000 kroner
  • Tre tidligere ledere ilegges hver et forelegg på 25.000 kroner
  • I tillegg er det tatt ut tiltale mot to tidligere spillere for skatteunndragelse. Sakene for disse vil normalt gå til berammelse for hovedforhandling eller som tilståelsessak.