– Denne sosialdemokratiske likelønnstanken fungerer ikke og stenger ambisiøse og gode lærere utenfor, sier Gustavsen til tv2.no.

Derfor vil Oslo Unge Høyre-lederen at skolelederne skal få lov til å differensiere lønnen til lærerne.

– Gjennom individuell lønnsfastsettelse kan landets skoleledere, altså rektorer, gi en ekstra belønning til de dyktigste lærerne, mener han.

LES OGSÅ: Oslo Unge Høyre vil stramme inn studiestøtten

– Ikke rettferdig

Skolen i Norge gir i dag flere tusen elever et godt grunnlag for videre utdanning og arbeidsliv. Kunnskapsløftet i 2006, og den senere tids fokus på kunnskap og læring har styrket skolen, mener Oslo Unge Høyre-lederen som peker på at den kan bli enda bedre.

MOT VEDTAKET: Leder Kristoffer Gustavsen i Oslo Unge Høyre mener regjeringen fører en ungdomfiendlig politikk mot ungdom. (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen/TV 2)

– Det er viktig at gode lærere som skaper motivasjon hos elevene og som faktisk klarer å lære bort skal få en ekstra belønning for den jobben de gjør, sier Gustavsen.

– Individuell lønnsfastsettelse er en selvfølge i de aller fleste yrker i Norge, bortsett fra hos lærerne. Det er rart at i et så viktig yrke bare skal se på ansiennitet, fortsetter han.

Gustavsen mener Norge burde gi rektorer noe mer å belønne lærerne med, enn et klapp på skulderen.

– Det er ikke rettferdig at den læreren som alltid har store utfordringer, og som alltid leverer gode resultater ikke skal få en liten belønning for det, forteller Oslo Unge Høyre-lederen.

LES OGSÅ: Unge Høyre ber KrF glemme homoomkamp

Vil bedre kvaliteten

Dessverre er det slik at mange av de dyktigste personene i samfunnet vårt ikke velger læreryrket fordi andre alternativer kan by på bedre lønnsvilkår og mer fleksibilitet. Dette går i det vesentlige ut over elevene fordi kvaliteten svekkes, mener Gustavsen.

– Gode lærere har mye av æren for at man i norsk skole kan opprettholde god kvalitet, sier han.

Gustavsen peker på årets mattetentamen (VG2), der 78 prosent av elevene fikk karakter tre eller dårligere i matematikk, og der tre av ti elever strøk.

– Vi må gi hver enkelt skole mer makt, og et av tiltakene er at skolelederne får flere verktøyer til å løfte kompetansen på skolen, som differensiering av lønningene. Oslo kommune har åpnet for å individuell lønnsfastsettelse og differensierte lønninger i dag, sier han.

LES OGSÅ: Unge Høyre vil ha åpne ølkraner

Nedstemt

Forslaget ble nedstemt på Høyres landsmøtet i mai.

– Det fikk ikke gjennomslag etter at Erna Solberg snakket mot det i kommisjonsarbeidet. Det er synd for det er en god sak, sier Gustavsen.

Forslaget fremmes på Unge Høyres Landsmøte på Gardermoen til helgen.

LES OGSÅ: Ungdomspolitikere sov i telt for flere boliger