Erna_Solberg_storskjerm1_570x321.jpg
Erna_Solberg_storskjerm1_570x321.jpg

Erna til himmels på ny gallup

Erna Solberg slår gammel rekord og kan bli historisk som Høyre-leder.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partiet får hele 31,8 prosent på stortingsmålingen TNS Gallup har laget for TV 2 og politisk.no i juni.

- Hadde ikke trodd dette

Med en fremgang på fire prosentpoeng fra stortingsmålingen i mai setter Erna Solberg ny Høyre-rekord. Tallene er så gode at Høyrelederen selv er overrasket.

- Det må jeg innrømme at det hadde jeg ikke trodd. Dette er akkurat på tiendedelen bedre enn det beste stortingsvalget Høyre noen gang har gjort, så det er jo kjempegøy å se det, selv om jeg vet av erfaring at meningsmålinger er ikke valgresultat, sier Solberg til politisk.no.

Les også: Folk flest flykter fra Frp

Ni av ti Høyre-velgere fra 2009 ville ha stemt på partiet i dag. Det gjør Høyre-velgerne til de mest trofaste. Samtidig svarer hver fjerde velger som stemte på Fremskrittspartiet og Venstre at de i dag ville ha stemt på Høyre. I tillegg ville Høyre kapret rundt 140.000 velgere som stemte rødgrønt ved forrige stortingsvalg.

- Jeg skal aldri si at vi ikke kan vokse ytterligere, men jeg minner meg selv om at vår ambisjon for to år siden var å å stabilisere oss på 20 prosent. Jeg er glad for at vi stabiliserer oss over 20 prosent, så tar jeg med alle sånne gode målinger som ekstra pynt på toppen.

Bare halvparten av velgerne som svarer at de vil stemme Høyre nå gjorde det ved forrige stortingsvalg.

Se politisk.no intervjue Høyrelederen om rekordmålingen:

Nedtur for Frp

Som TV 2 fortalte onsdag kveld er Fremskrittspartiet den store taperen på stortingsmålingen i juni. Partiet går tilbake hele 2,7 proentpoeng til rekordlave 14,5 prosent. Ikke siden rett etter stortingsvalget i 2001 har partiet hatt levere oppslutning.

Bare litt over halvparten av Frp-velgerne fra 2009 ville ha stemt på partiet i dag. Over 150.000 velgere som stemte på partiet ville i dag ha foretrukket Høyre.

Frp har dobbelt så høy oppslutning blant menn som kvinner.

Les også: Siv Jensen er ute av sykehuset

Stabilt for regjeringspartiene

Arbeiderpartiet får 30,3 prosent (- 0,1). Sju av tio velgere fra forrige valg hodler fast ved partiet, som også henter en del velgere som stemte på regjeringspartner SV.

Sosialistisk Venstreparti får 6,4 prosent (+ 0,4), mens Senterpartiet får 4,7 (- 0,2).

Mens SV mister flest tidligere velgere til Arbeiderpartiet har mer enn hver tiende Senterparti-velger fra 2009 i dag Høyre som sitt valg.

Sentrumskameratene

Kristelig Folkeparti går frem med ett prosentpoeng til 5,5, mens Venstre får 4,6 ( 1,2).

Les også: KrF og Venstre slår seg sammen i valgkampen

KrFs fremgang skyldes først og fremst at flere av partiets tidligere velgere er lojale mot sitt valg, mens Venstres tilbakegang skyldes at flere tidligere velgere har funnet veien til Høyre.

Rødt får 1,2 prosent og andre partier og lister 0,8, som denne gang sprer seg på flere ulike partier.

Ved et valg i dag ville Høyre fått 54 mandater (+ 24), Arbeiderpartiet 54 (- 10), Fremskrittspartiet 26 (- 15), SV 10 (- 1), KrF 9 (- 1), Senterpartiet 8 -( 3) og Venstre 8 (+ 6).

Et slikt valgresultat ville gitt klart flertall for regjeringsskifte med sentrumspartiene på vippen.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 969 personer i tidsrommet 30. mai - 5. juni. feilmargin er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.