raymond_og_jens_grabb_570x321.jpg
raymond_og_jens_grabb_570x321.jpg

Hemmelig notat: Slik skal Arbeiderpartiet slå Høyre i 2013

Et internt Ap-notat viser at de mener kampen om velgerne i 2013 står mot Høyre .

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

. Av GERHARD HELSKOG , GEIR SOLÅS MOEN INGVIL TEIGE STIEGLER og KJETIL LØSET

Knapt en eneste meningsmåling etter valget i 2009 har vist rødgrønt flertall. Nå starter Arbeiderpartiet arbeidet med slagplanen som skal hente velgerne tilbake fra Høyre.

Høyre-velgerne avgjør valget

Et internt og fortrolig strateginotat som denne uken er behandlet av sentralstyret i Arbeiderpartiet, viser tydelig at strategene på Youngstorget mener kampen i 2013 vil stå mot Høyre.

«Partiet Høyre har per i dag få svake punkter og et stort velgerpotensiale. Det er nå en stor konkurranseflate mellom Arbeiderpartiet og Høyre om velgere», heter det i notatet TV 2 har fått tilgang på.

.

Ap kartlegger velgerne

På Youngstorget har partistrategene nå brukt mye penger på å kartlegge hva velgerne mener. Partiet har bestilt meningsmålinger som viser at velgernes tillit til Høyre stiger både når det gjelder skole, eldre og helsepolitikk. «Samtidig mener mange at regjeringen ikke vil nå sine viktige målsetninger innenfor områder som samferdsel, helse, fattigdomsbekjempelse og miljøspørsmål», heter det i notatet.

SE NOTATET LENGER NED I ARTIKKELEN

Trusselen er i følge det interne strateginotatet at Høyre lykkes med å fremstå som lik Arbeiderpartiet i politikken, men samtidig representerer noe nytt. Han frykter at Arbeiderpartiet «oppfattes som å være mer opptatt av systemer enn enkeltmennesker».

Partisekretær Raymond Johansen blir betenkt når han får vite at TV 2 har notatet.

Se video fra TV 2-nyhetene. Reporter: Gerhard Helskog. (artikkelen fortsetter):

.

Høyre hovedmotstanderen

Mens Arbeiderpartiet ved de siste valgene mener de har hatt mest å tjene på å mobilisere velgere som er enige med partiet, er det nå ifølge partiets egne analyser annerledes. Arbeiderpartiets tall bekrefter langt på vei det tv2.no har omtalt ved presentasjonen av en rekke meningsmålinger, nemlig at partiet har mistet svært mange velgere til Høyre.

«Av de som kan defineres som våre potensielle velgere er ca 33 prosent i Høyre, mens cirka 22 prosent sitter på gjerdet. Noen finnes også i SV og i andre partier», heter det i strateginotatet som er skrevet av partisekretær Raymond Johansen.

Arbeiderpartiets tall viser at det for rundt 330.000 velgere nå står mellom Arbeiderpartiet og Høyre.

Etter å ha lest notatet har tv2.no laget en analyse av stortingsmålingene fra TNS Gallup i 2011.

LES OGSÅ: Se hvor Ap-velgerne forsvinner

Vurderer nytt slagord

Mens Arbeiderpartiet ved de siste valgene har snakket om «velferd foran skattekutt», viser partiets egne undersøkelser at mange potensielle velgere mener dette passer bedre som slagord for SV.

Derfor vurderer Arbeiderpartiet å legge om retorikken og snakke om «trygg økonomisk styring, trygghet for arbeid og velferd samt fornyelse», viser notatet TV 2 har fått tilgang på.

I notatet peker Ap-strategene på at mange velgere ikke ønsker seg en regjering der Fremskrittspartiet inngår.

«Mange velgere - også borgerlige - er veldig tydelige på at de ikke ønsker Frp i regjering, og det er særlig den økonomiske politikken til partiet som bekymrer. Potensielle Høyre-velgere peker på samarbeidet med Frp som den viktigste årsak til at de eventuelt vil la være å stemme Høyre».

Arbeiderpartiet ønsker skal å skape et bilde at et Høyre som må samarbeide tett med Fremskrittspartiet, og stiller foreløbig spørsmål ved hvor mye oppmerksomhet de skal vie Venstre og KrF.

HER ER DET FORTROLIGE NOTATET TIL ARBEIDERPARTIET

Vurderer avstand til SV og Sp

Selv om Arbeiderpartiet mener det er liten misnøye blant partiets velgere med den rødgrønne regjeringen, slår de fast at«det er flere som lar seg begeistre over en ren Arbeiderpartiregjering enn fortsatt rødgrønn regjering. Dette gjelder i enda sterkere grad hos våre potensielle velgere», heter det i notatet.

For å gjøre seg mer attraktive i kampen om velgere som skal vinnes mot Høyre, vurderer derfor Arbeiderpartiet hvor tett de skal binde seg opp mot de to andre rødgrønne regjeringspartiene i valgkampen.

«Vi må bestemme oss for om vi i stor grad skal søke felles opptredener etc, eller om vi er mer tjent med å føre vår egen valgkamp uavhengig av samarbeidspartnerne», står det i det interne strateginotatet.

Les flere artikler om Arbeidepartiet