Dette er de svenske Sosialdemokratenes nye partileder

Stefan Löfven (54) er sveiseren som har gått gradene i fagforbundet IF Metall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Ut over å være medlem av Sosialdemokratenes sentralstyre har den nye lederen av det svenske Arbeiderpartiet liten rikspolitisk erfaring. Han sitter ikke i Riksdagen, men har gått gradene i Metallarbeiderforbundet.

.

Stefan Löfven har siden 2005 vært leder av det mektige LO-forbundet som kan sammenlignes med Fellesforbundet i Norge. Ett år senere ble han også innvalgt i Sosialdemokratenes sentralstyre.

- Når jeg ser ut over Sverige i dag så ser jeg at det trengs mye mer sosialdemokratisk politikk. Vi har fremtidenes løsninger på fremtidenes problemer, sa Löfven da han ble presentert klokken 15 torsdag ettermiddag.

I 1979 startet Stefan Löfven sin yrkeskarriere som sveiser hos Häaglund & söner i den svenske byen ônsköldsvik. I 1995 ble han ansatt i Metallarbeiderforbundet, som senere byttet navn til IF Metal.

I fjor besøkte han Fellesforbundets landsmøte i Oslo, der han blir beskrevet som en solid og dyktig fagforeningsmann. Arbeiderpartiets Martin Kolberg beskriver ham slik:

- Han er en bunnsolid sosialdemokrat, og jeg tror han blir en god partileder. Det blir spennende å se hvordan han nå tar skrittet fra å være en dyktig fagforeningsleder over i det rikspolitiske landskapet, sier Kolberg til tv2.no.

Se politisk analyse fra tv2.no og reportasje fra TV4 NEWS i Sverige: