Lysbakken trekker seg som statsråd

Audun Lysbakken utelukker ikke at han likevel kan bli valgt til ny leder i SV.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

AV KJETIL LØSET og INGVIL TEIGE STIEGLER

Barne- og likestillings- og integreringsminister Audun Lysbakken (SV) går av som statsråd. Det kunngjorde han på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

.

Statsrådskifte mandag ettermiddag

Det er innkalt til ekstraordinært statsråd på Slottet mandag klokken 15. Lysbakken skulle etter planen overta som partileder i SV til helgen. Hva som nå skjer med ledervalget i partiet er helt åpent.

- Jeg har orientert statsministeren om min beslutning. Dersom partiet ønsker det så er jeg beredt til å lede partiet fra Stortinget. Det er nå helt naturlig for meg å gå til Stortinget, sier Lysbakken.

Den hardt pressede SV-statsråden sendte mandag klokken 13.30 over ny informasjon til Stortinget om barne- og likestillingsdepartementets bevilgning til feministisk selvforsvarskurs i regi av SU-organisasjonen Jenteforsvaret. Helt mot slutten av orienteringen til pressen varslet Lysbakken sin avgang.

- Jeg står ansvarlig for feil som har medført brudd på regler som jeg mener det har stor betydning at politiske ledere overholder. Som statsråd står jeg ansvarlig for de feilene som er begått. Jeg er tilhenger av at feil må få konsekvenser. Jeg har brukt helgen til å gjøre en helhetsvudering av situasjonen. La meg være veldig tydelig. Jeg har ansvaret og tar ansvaret for de feil som er begått. jeg har meddelt statsministeren at jeg ønsker å gå av som statsråd. Det blir ekstraordinært statsråd klokken 15 i dag,  sa Lysbakken.

DISKUTER MED POLITISK PANEL: Er det riktig av Audun Lysbakken å gå av?

Også statssekretærene går

Også Lysbakkens statssekretærer Henriette Westhrin og Kirsti Bergstø går av.

- Hele den politiske ledelsen i departementet går av sammen med meg. Formalitetene krever at dere får vite hvem som blir oppnevnt som ny ledelse etter statsråd i ettermiddag, sier Lysbakken.

Men Henriette Westhrin blir straks tatt inn i varmen igjen. Hun blir statssekretær for  settestatsråd Kristin Halvorsen (SV) som overtar ansvaret for departementet inntil videre. Hun får også med seg Roger Sandum som blir super-statssekretær i to departementer.  Kirsti Bergstø som har stått for den politiske håndteringen av pengestøtte-saken får derimot ikke fornyet tillit i regjeringsapparatet.

Når Lysbakken går av som statsråd tar han igjen plass i Stortinget. Dermed sender han vararepresentant Gina Barstad hjem til Hordaland.

LES OGSÅ:

Kan fortsatt bli partileder

Lysbakken har orientert lederen av valgkomiteen i SV om at han ikke vil fortsette i regjeringen, men stiller seg fortsatt til disposisjon for valgkomiteen.

- Dersom partiet velger meg må vi finne en god løsning, jeg tror det er fullt mulig. Først skal partiet få fred til å gjøre de valgene som er nødvendig frem mot landsmøtet til helgen, sier Lysbakken.

Audun Lysbakken slår fast at SV bør fortsette i den rødgrønne regjeringen, også selv om han skulle bli valgt til ny partileder.

Og han avviser at ledervalget nå blir et spørsmål om hvorvidt SV skal sitte i regjering eller ikke.

- Det er fullt mulig for SV å fortsette i regjering uavhengig av hvor jeg har min base. Hvis jeg blir valgt til leder, vil jeg styre partiet fra Stortinget, og så vil vi ha andre dyktige og kompetente statsråder som styrer de departementene vi leder, sier Lysbakken til TV 2.

Lysbakken mener selv at denne saken ikke gjør ham mindre egnet til å lede SV.

- Det er viktig å kunne erkjenne feil. Godt lederskap handler om å lære av feilene man gjør. Jeg har sørget for å rydde opp i noe som har vært rutinesvikt over flere år i departementet. Derfor er departementet jeg forlater mer robust enn det jeg kom til. Men likevel synes jeg det er naturlig at jeg tar ansvaret for de feil som har skjedd og overlater ansvaret til en annen, sier Lysbakken.

LES ALT OM LYSBAKKEN-SAKEN HER

Siden den rødgrønne regjeringen tok over i 2005 har lederne for alle de tre regjeringspartiene sittet i regjeringen. Statsminister Jens Stoltenberg har vært tydelig på at han ønsker at det skal være slik.

- Jeg har orientert statsministeren om min beslutning. Det er naturlig av meg å ta ansvaret som statsråd uavhengig av taktiske hensyn. Det er SV sine medlemmer som skal velge hvem som er partileder, det skal de gjøre uavhengig av hvem som er statsråd i dag, sier Lysbakken.

Diskutér med politisk panel: Er det riktig av Lysbakken å gå av?

SE INTERVJU MED AUDUN LYSBAKKEN. (Reporter: Aslak Eriksrud):

.

Gikk etter helhetsvurdering

Lysbakken la mandag frem 11 nye eposter og tre tekstmeldinger i pengestøtte-saken som ikke tidligere har vært offentlige.

- Det utslagsgivende for meg er en helhetsvurdering. Det er så mange dokumenter som ikke var fremme da jeg lovet at vi hadde lagt frem alt. Det tar jeg tungt. Selv om rutinesviktene har vært sånn over tid, så er det naturlig for meg å ta konsekvensene av dette, sier Lysbakken.

I dokumentene kommer det frem at Lysbakken ble orientert om at organisasjonen Jenteforsvaret lå an til å få pengestøtte fra departementet. I en tekstmelding fra statssekretær Kirsti Bergstø til Lysbakken, 31. okober i fjor klokke 12.52 skrev statssekretæren:

«Sjekker hvor saken står, trur midlene blir delt på Sør-Trøndelag og SU. Begge var seint ute. Bør absolutt være med i pakka. Begravelsne i Bodø blir forresten på fredag».

LES OGSÅ: Stoltenberg er urolig for Lysbakken-saken

Trakk seg etter feil

Onsdag for snart to uker siden hevdet Audun Lysbakken at han la alle kort på bordet i saken om pengestøtte til en organisasjon med utspring i SVs eget ungdomsparti, Sosialistisk Ungdom. Det var da han innrømmet at han  trosset råd fra fagfolkene i departementet.

- Jeg offentliggjør nå alle departementets dokumenter med den minste relevans for saksbehandlingen, sa statsråd Audun Lysbakken på pressekonferansen for 12 dager siden.

To dager senere avslørte Dagbladet innholdet i en hittil ukjent e-post, sendt av Lysbakkens statssekretær Henriette Westhrin. Denne e-posten var ikke arkivert og journalført.

LES OGSÅ:  SV-politiker ber Lysbakken trekke seg

Den siste uken har det vært igangsatt et omfattende arbeid med å lete etter annen korrespondanse i den omstridte tilskuddssaken, som ikke er blitt arkivert eller journalført.

.