Hjemme i Storbritannia er Brenda mor og bestemor. De siste 15 årene har hun i tillegg vært reservebestemor for en foreldreløs gutt, som i dag er 19 år gammel.

Dekket av «fiskeskjell»

Min Anh bor i Ho Chi Min-byen i Vietnam. På grunn av en sjelden hudsykdom ser det ut som han er dekket av fiskeskjell over hele kroppen.

Det spesielle vennskapet startet i 1995, da Brenda og ektemannen Baz reiste til Vietnam for å delta i et sykkelritt til inntekt for foreldreløse barn. Senere samme år ble Brenda enke, da Baz fikk hjerteinfarkt og døde under en svømmekonkurranse – til inntekt for nettopp foreldreløse barn.

Året etter reiste hun tilbake til Vietnam for å hedre ektemannens arbeid for foreldreløse barn. På et barnehjem møtte hun den spesielle gutten Min Anh, som i 1996 var tre år gammel.

– Falt pladask

Han var etterlatt på barnehjemmet nettopp på grunn av hudsykdommen. På grunn av hudsykdommen har han fått tilnavnet «fiskegutten» av de andre barna på barnehjemmet.

– Alt han ønsket var å sitte på faget mitt. Jeg satt i flere timer og ville ikke flytte meg. Jeg falt pladask for ham og slik har det vært siden, sier Brenda Smith til den britiske avisen The Sun.

Les også: Boblemannen Wisnu lider av uhelbredelig hudlidelse

Selv om Min Anh ikke snakker engelsk, og Brenda ikke snakker vietnamesisk, har de funnet en måte å kommunisere. Målet til den spesielle damen er å skaffe legebehandling til Min Anh, som i dag er 19 år gammel.

– Da jeg besøkte ham første gangen lå han surret fast til sengen fra morgen til kveld, for at han ikke skulle klø på huden. Personalet på sykehuset visste ikke hvordan de skulle hjelpe ham, sier Smith.

– Det var fælt å se ham slik, uten noen leker eller andre former for stimuli, sier hun.

Ut på byen

Etter å ha bearbeidet sykehuspersonalet fikk hun lov til å ta gutten med seg ut i byen, hvor de har gått i butikker, restauranter og til og med vært på motorsykkelturer rundt i Ho Chi Min-byen.

– Bare å gå rundt på et kjøpesenter er en fest for Min Anh. Det svale luften lindrer plagene på huden hans, sier den engelske bestemoren til The Sun.

Hun har ikke noen formell medisinsk utdannelse, men har lovet seg selv og unggutten Min Anh at hun skal skaffe ham legehjelp.