Det er snart sommerferietid, og det er viktig at kameraet er klart før sommeren. Da tenker vi ikke bare på tomme minnekort, ladde batterier, og at du har med batteriladeren når du reiser på lengre turer.

Ifølge fotografene Stian Schioldborg og Eivind Røhne er det enda et par ting og tenke på:

# 1: Justering av diopteret

Det høres kanskje komplisert ut, men det er faktisk ikke så vanskelig.

Ifølge fotografene er det overraskende mange som har et uklart søkerbilde på kameraet sitt. Grunnen? Diopteret ditt ikke er stilt riktig.

RIKTIG INNSTILLING: Med riktig innstilling kan du løfte bildene dine mange hakk. (Foto: Illustrasjonsfoto)

– Jeg tror ikke vi overdriver hvis vi sier at minst halvparten av dem vi har snakket med om dette har det feil innstilt, og ikke aner at det kan fikses på noen få sekunder, sier Eivind Røhne.

Diopteret er et lite hjul eller en glidebryter markert med en + og en -, rett ved siden av søkeren der du ser inn i kameraet slik du ser på bildet.

Fotografen forklarer:

– Tenk på det som styrken på brilleglass. Er den ikke stilt inn riktig til dine øyne, ja så er ingenting av det du ser i søkeren skarpt. Og ville du brukt briller med feil styrke? Nei, tenkte meg det... Så hvorfor ta til takke med at søkeren på kameraet er uskarp? Men husk at dette gjelder bare det du ser gjennom kameraets søker når du tar bildet, det påvirker ikke bildene som kommer ut av kameraet.

Men hvordan sjekker og fikser du diopteret?

Mens du titter gjennom søkeren på kameraet ditt, fokuserer (altså stiller skarpt) på noe,

FØRSTE BUD: Mange som har et uklart søkerbilde på kameraet sitt. Grunnen? Diopteret ditt ikke er stilt riktig. (Foto: Eivind Røhne)

uansett om det er noe et lite stykke unna med tekst, en himmel med skyer, et landskap eller hva som helst, så skal bildet i søkeren din være omtrent like skarpt som om du ikke hadde kameraet foran øynene. Er det ikke det må du vri litt på diopteret ditt mens du ser gjennom søkeren, til du finner punktet der det ser skarpt ut for deg. Veldig enkelt, og du får mye mer glede av kameraet ditt!

Les også: Slik tar du perfekt bilder med mobilkameraet

Få flere fototips fra Stian Schioldborg og Eivind Røhne i VIDEOEN under:

# 2: Børst støv av linsa

En annen ting mange bilder lider av, uansett om det er bilder tatt med mobiltelefon, kompaktkamera eller til og med speilrefleks, er møkk og fett på linsa. Det er jo ikke noe moro med sommerbilder som er tåkete og uklare fordi det er fullt av fett fra fingre på linseglasset.

– Kjøp en slik rengjøringspenn med børste til støv i ene enden, og en slags «gummiknott» til fett og lignende i andre enden. Eller for den saks skyld en god mikrofiberklut som ikke skader objektivglasset. Det kan gjøre underverker for bildene, sier Røhne.

Bli ekspert på «nye» Facebook - Instagram

# 3: Rens bildebrikken

Og til sist, kanskje selve bildebrikken på kameraet ditt også trenger en rens. Ta et bilde av en blå himmel, og hent opp bildet på datamaskinen sik at du får sett det i litt større format. Kanskje ser du fullt av prikker og «klumper» på den rene blå himmelen. Det er ofte små støvkorn som ligger på bildebrikken inne kameraet ditt. Føler du deg ikke kompetent til å rense det selv (det er en pirkejobb som kan skade kameraet hvis du ikke er nøye og forsiktig), så bør kanskje kameraet tas med til en butikk som tilbyr sensorrens.

Få tips om etterbehandling av bilder her