– Det er en billion grunner til å feriere i Skandinavia denne sommeren. Det er nært, variert og ikke minst fint, sier redaktør i magasinet Reiselyst, Torild Moland, til God morgen Norge.

Det kalles nærferie. Det er kortreist og økovennlig, og det trenger ikke koste all verden. I tillegg bidrar det til vår egen lokale økonomi. Ferie i Norge eller et av våre naboland, Sverige eller Danmark, blir ofte glemt, men har du ennå ikke bestemt deg finnes det fremdeles muligheter til å oppleve Skandinavias perler denne sommeren.

– Siden vi bare har noen få varme måneder, kan du heller se Spania når det er surt og kaldt i Skandinavia, sier Torild Moland. Reiseredaktøren har delt inn tipsene i kategorier avhengig av hva slags type ferie du er på jakt etter.

Les også: Familie på fem reiste jorden rundt

Aktiv ferie

Åre i Sverige

Den svenske fjellbyen Åre er ikke bare et vinterparadis. Om sommeren er det sykkelturer ned fjellsiden, et flott turterreng til fots og en gondolbanen som går og går. I tillegg til naturutfordringer byr Åre på shopping, spa og bra mat. Les mer om Åre her.

Høyt og lavt

Høyt og lavt er Skandinavias største klatrepark med tilsammen 1700 meter zip-line, klatrevegg, buldring m.m. Her er det utfordringer for alle. Passer for alle over 3 år.Det finnes flere klatreparker rundt omkring i landet. Blant annet på Voss og i Hunderfossen. Les mer om Høyt og lavt her.

Snapsruten på Nord-Jylland

Sykkel og snaps er typisk dansk, og snapsruten ligger i området rundt Limfjorden på Nord-Jylland. Her vokser urter og bær, som man bruker i fremstillingen av brennevinet. På veien sykler man forbi andre kultur- og naturseverdigheter. Vil du vite mer om snapsruten? Les her

SYKKEL OG SNAPS: Begge er kjennetegn ved Danmark som kan kombineres (så lenge man ikke fyller sykkelflaska...) (Foto: Morsø turistbyrå)
URTESNAPS: Snapsruten ligger i området rundt Limfjorden på Nord-Jylland, hvor det vokser urter og bær som man bruker i fremstillingen av brennevinet. (Foto: Morsø turistbyrå)

Les også: Slik utnytter du kofferten maksimalt

Romantisk ferie

Stabbursferie i Numedal

I Rollag i Numedal har mange av stabburene fått nytt liv som gjesterom. To timers kjøretur fra Oslo finner du en mini hotellkjede som byr på ekte bonderomantikk. Her er det stabburs-standard, og du er garantert stillhet, fred og ro. Frokosten kan nytes i den gamle stasjonsbygningen, og vertene organiserer gjerne aktiviteter i området der natur, kultur og historie står i sentrum.

Svensk herregårdsferie

Sverige har slott og herregårder vi bare kan misunne dem. Mange av dem er gjort om til de lekreste hoteller der avkobling og deilig mat ofte står i sentrum.

Det finnes uttallige å velge mellom så her er det bare å lete opp ditt perfekte slott. Se her for din favoritt

Magasinet reiselyst trekker frem Dömle Herregård. Dömle Herregård

Her er de ti mest romantiske reisene

Sogndalstrand kulturhotell

Her lever du sakte. (Foto: Sogndalstranda hotell)
Sogndalstrand utenfor Egersund er byen der man lever sakte. Omkranset av vakker idyll finner du Sogndalstrand kulturhotell uten en stressende lobby. Hotellet har nemlig ingen.

den gamle krambua, skredderhuset og kommunehuset er nyrennoverte og fungerer som rom. Les mer om hotellet her.

Slik tar du bedre bilder

Familieferie

Legoland

Polarland i Legoland byr treffer de litt eldre barna. (Foto: Magasinet Reislyst)

Alle kjenner Legoland, men nytt av året er Polar Land. Lego Lands nye storsatning. Her står opplevelser sentralt, og du finner en pingvinpark som nærmest knyttes sammen med parkens skumleste berg-og-dal-bane. Dette er stas for de litt større barna, som har vokst fra den opprinnelige Legoland-delen. I nærheten finnes også badelandet Lalandia og dyreparken Givskud. Mer her

Jesperhus i Danmark

Dette er et paradis for barna. Her er alt på ett sted. Lekeland, junglezoo med frittgående dyr, blomsterpark, 4D-kino, spisesteder og overnatting. Her kan du leie familietelt, campingvogn eller feriehus. Mange arrangementer gjennom sommeren. Les mer om ferieparken Jesperhus

Amadeusparken

Amadeus Dyrepark ligger på Hamar, ca 60 km nord for Gardermoen. Her finnes alt fra sebra og kamel til gibbon- og silkeaper. De aller fleste dyrene er det mulig å klappe, leke og kose med.

Mating av alligatoren Alex står dyrepasserne for. Les mer om Amadeusparken her. Dyreparken er bygd i Linderud-skogen.

ASTRID LINDGRENS VERDEN: Pippi er bare en av figurene barna får møte i Lindgrens verden i Sverige. (Foto: Astrid Lindgrens Värld)

Astrid Lindgrens verden

Her kan hele familien møte sine helter i Pippi, Emil og Ronja Røverdatters univers. Det er teater, maskotter og lekemuligheter. I fjor fikk parken utmerkelsen TRIP Global Award som Sveriges beste opplevelse. Mer om Astrid Lindbergs verden her.

Rorbuferie

Dette er reiseredaktørens kuleste ferietips med barn. Det finnes rorbuer i hele landet som du kan leie. Noen er gamle og andre er nye, men alle byr på nærhet til sjøen og fiske.

Mulighetene er mange. Ytterst på Romsdalskysten ligger feks fiskeværet Bud, med flere koselige rorbuer i den gamle havnen. La deg inspirere på www.rorbuferie.no

Opplevelsesrikt på rorbuferie. (Foto: Magasinet reiselyst)

Les også: Vintips fra Toscana

Kulturell ferie

Kystriksvegen fra Steinkjer til Bodø

Denne strekningen blir av mange kalt verdens vakreste turistvei. Turen byr på flotte opplevelser enten du kjører bil eller sykler. Langs ruten passerer du Saltstraumen, Svartisen,Torghatten, De Syv Søstre og det splitter nye opplevelsessenteret Rock City. Du kan også legge inn et øy-besøk på feks besøke Lovund for å se lundefuglen. Les alt om Kystriksveiens muligheter her.

Ribe domkirke i Ribe på Jylland er en romansk kirke fra 1100-tallet og er den best bevarte domkirken i sitt slag i Norden. (Foto: Visit Denmark)

Kunstruten i Ribe

Ribe er Danmarks eldste by og ligger på sørvestlige Jylland. Til denne sjarmerende byen har kunstnere i alle tider kommet for å la seg inspirere og nå er kunsten satt i system. Ribe består av en rekke gallerier og inviterer dermed til en kunstcrawl. Kunsruten er bare 1 km lang, men underveis passerer du 15 gallerier og atelierer. For mer informasjon om kunstruten i Vibe les her.

Peer Gynt

Med både Jotunheimen, Dovrefjell og Rondane som kulisser er du midt i Peer Gynts rike. Dette er et flott område for fotturer og inspirasjon. Hvert år arrangeres teaterstykket Peer Gynt ved Gålåvatnet. (1. -11. august) Spelet kan kombineres med en firedagers fottur i fjellheimen. For mer informasjon se her.

Dette er et lite knippe Skandinaviske sommerperler du kan la deg inspirere av. Dersom du ønsker enda flere tips kan du se på hjemmesiden til magasinet Reiselyst. Den reiseglade redaktøren, Torild Moland, velger seg et sted i Norge som sin Skandinaviske favoritt. Nærmere bestemt Rjukanområdet.

– Hver sommer går vi til toppen av Gaustadtoppen. Vi bor på bestefars ufancy hytte nede i dalom, der han vokste opp under krigen. I fjor så vi Marispelet, og i år står både sykkeltur på Hardangervidda og seterbesøk på planen. Masse å finne på! Stikkhoppingen fra Vemorkbrua har jeg derimot stått over, sier hun til god morgen Norge.

God sommer!

For mer reisestoff - klikk her!