I Hellas finnes noen av verdens fineste strender, verdens beste vær og fruktbar jordbruksland der nesten alt gror.

De har blått og rent hav, vindruer og ouzo.

– Grekerne vet at de er heldige, og nå må de slutte å synes synd på seg selv, mener TV 2s Øystein Bogen.

Selv om den greske regjeringsfloken synes å være løst etter valget sist søndag, fortsetter grekerne å anklage omverdenen for å ha forårsaket landets økonomiske og politiske krise.

SI DIN MENING NEDERST I ARTIKKELEN!

TV 2s reporter i Hellas: – Vi ble kalt blonde jævler og truet med bank

TV 2s reportasjeteam bestående av journalist Øystein Bogen og fotograf Aage Aune har tatt et personlig skråblikk på de mørkere sidene av den greske folkesjelen.

I Hellas finnes det fortsatt rikdom, selv om mange sliter. Men det er ikke de sosiale forskjellene, det er bare Tyskland man skylder på.

Storbanker kan kollapse

I en annerledes videoblogg tar de to et helt spesielt oppgjør med kulturen i landet som nå har pådratt seg en samlet gjeld tilsvarende et helt norsk oljefond: 3000 milliarder kroner.

Se Øystein Bogens unike videoblogg i vinduet øverst i saken!

– Gjelden er nå så høy at mange av Europas storbanker står i fare for å kollapse dersom Hellas slurver med avdragene. Det som skjer her nede vil påvirke både min og din økonomi i mange år fremover, sier Øystein Bogen.

Og dette til tross for at Hellas med sine 11 millioner innbyggere i bunn og grunn burde ha en relativt ubetydelig posisjon i verden.

Se asyl-rasismen som sjokkerer verden

600 kroner for et slips

Årsakene som oftest blir nevnt som bakgrunn for den økonomiske uroen i landet er skatteunndragelser, korrupsjon og det enkle faktum at alt for mange har levd over evne.

I videobloggen over får du se TV 2s team oppsøke et av de mer eksklusive strøkene i den greske hovedstaden.

ATEN: I sentrum av den greske hovedstaden går livet for de fleste som normalt til tross for finanskrisen. Som videoklipppet over viser lever flere det gode liv i storbyen. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP)

Når TV 2 forsøker å filme utendørs her får vi imidlertid raskt beskjed om å stikke av. Gresk rikdom høres tydeligvis ikke hjemme i historien om det fattige Hellas.

Men i Aten finnes det fortsatt mennesker som ikke nøler med å betale opptil 600 kroner for et slips,

– Selvsagt har vi kunder, dette er jo det dyreste og mest glamorøste området i hele Aten, forteller en butikkselger for åpent kamera.

Den onde banksjefen

– Grekerne har ønsket seg en ekstern syndebukk. En ond makt som ønsker å tvere ut hver minste cent fra lommene på det hardt prøvede greske folk, sier Øystein Bogen.

– Vi sier nei til Angela Merkel. Hun er Hitler-kvinnen, roper en gresk dame TV 2 tilfeldigvis møter på gaten.

LES OGSÅ: Tolvåring ville selge sin nyfødte baby

For folk i Hellas er er den tyske kansleren ensbetydende med alt som er galt i landet. Hun er personifiseringen av Europas onde banksjef. Mange mener Hellas er blitt misbrukt på det groveste av sin største kreditor, Tyskland.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KRISENYTT: Angela Merkel er en av flere profilerte utlendinger som preger forsidene i de greske avisene under finanskrisen. (Foto: PASCAL ROSSIGNO/SCANPIX)

– Mye hat og selvmedlidenhet

TV 2 har fulgt situasjonen i Hellas nøye de siste to årene, og Øystein Bogen ser nå et land preget av selvmedlidenhet og enormt mye hat.

LES OGSÅ: Omid (4) forsøkt voldtatt på gata i Aten

...hat mot politikere, hat mot tyskere, hat mot innvandrere. Til og med hat mot et TV-team fra lille Norge.

Han ser hat mot politikere, hat mot tyskere, hat mot innvandrere. Til og med hat mot et TV-team fra lille Norge.

– Grekere. Skjerp dere. Slutt å synes synd på dere selv, gjentar TV 2 utenriksreporter Øystein Bogen.

Han understreker at det selvsagt finnes mange uskyldige ofre for finansuroen i Hellas.

  • Fredag møter Hellas nettopp Tyskland til kvartfinale i Fotball-EM. Oppgjøret sparkes i gang klokken 20.45, og vises direkte på TV 2.