Skikkelsen ble oppdaget at NASA da romsonden Messenger sendte nærbilder av planeten tilbake til jorda 3. juni.

Merkur, fotografert av Messenger-sonden. (Foto: NASA)

Kraterformasjon

Kratrene på bildet ligger sør på planeten, og det største krateret som gir form til Mikkes ansikt ligger lengst nord. Skyggene på bildet hjelper å definere den gjenkjennelige Mikke-formasjonen.

Les også: Vi er ikke alene

Romsonden Messenger ble skutt opp i 2004 og sendte de første bildene av Merkur tilbake til jorden i 2008. Messenger er den første til å gå i bane rundt Merkur. Den har lagt bak seg en reiserute på 7,9 milliarder kilometer.

Leter etter is

Prosjektet har en beregnet kostnadsramme på 446 millioner amerikanske dollar. Hovedmålet med operasjonen er blant annet å finne ut om det finnes forekomster av is på planeten og skaffe informasjon om atmosfæren rundt planeten.

Les også: Planeten Merkur har fått hale

Nede i de dype kratrene nær polene mener astronomene at det kan være is. Vannet kan komme fra kometer som har truffet planeten, og det kan være dannet gjennom kjemiske prosesser.

Siden Merkur er så nær solen er det vanskelig å undersøke den med teleskop. De første nærbildene av planeten ble tatt av Mariner 10 -sonden midt på 70-tallet.

Merkur er den minste planeten i solsystemet. Alle disse fire er «jordlignende», med en flytende metallkjerne og stein ytterst. (Foto: NASA)