Både Assad-regimet og opposisjonen i Syria må ta ansvaret for at volden har økt og at konflikten er i ferd med å komme ut av kontroll. Det sier leder for FNs observatørstyrke i Syria, Robert Mood. I natt orienterte han Sikkerhetsrådet om hvorfor han har stanset observatørstyrkens oppdrag i det voldsherjete landet.

Robert mood kom rett fra Damaskus for å fortelle Sikkerhetsrådet hvorfor han stanset FN-oppdraget han er sjef for i Syria sist lørdag.

Vil redde ut kvinner og barn

– Voldsnivået har nådd et nivå som utgjør en uakseptabel risiko for observatørene på bakken. Og kanskje viktigere enn det, på grunn av det er man ikke i stad til å utføre de oppgavene man har fått i oppdrag fra Sikkerhetsrådet å utføre, sier Mood til TV 2.

– Er det ditt inntrykk nå at det er flere våpen på begge sider?

– Jeg tror ikke det er flere våpen. Det er mer enn nok våpen og eksplosiver i Syria allerede. Men det er langt større vilje til å bruke de, mener han.

KJEMPER: Mellom 500 og 1000 kvinner, barn og eldre skal være fanget inne i Homs. (Foto: Scanpix)

Mood sier at både regjeringen og opprørerne ser seg mer tjent med å bruke vold enn å forsøke å få de fredelige virkemidlene til å virke.

LES OGSÅ: FN innstiller observatøroppdrag i Syria

Den siste uken har FNs observatørstyrke i Syria forsøkt å evakuere kvinner og barn ut av områder med krigshandlinger i Syria uten å lykkes.

– Det er fryktelig vanskelig, vi er ganske sikre på at mellom 500 og 1000 kvinner, barn og eldre er fanget i Homs på grunn av krigshandlingene, sier han.

Han sier at de er avhengige av at partene stopper krigføringen i noen timer, slik at de som er fanget kan reddes ut og få den behandlingen de trenger.

LES OGSÅ: Russiske helikoptre stanset på vei til Syria

FN-observatørene er også blitt et mål.

– Opp til Sikkerhetsrådet

– Vi vet ikke hvem som har skutt, men det faktum at vi har pansrete biler har vært med på å sørge for at liv ikke er gått tap, sier Mood.

LES OGSÅ: Syria avviser at de får helikoptre fra Russland

Han sier at de ikke vet hvem som har skutt på dem.

– Vi vet det er blitt skutt i områder som er kontrollert av opposisjonen og av regjeringen, sier han.

KAMPER: Kampene fortsetter i Homs. Dette bildet er tatt 19. juni. (Foto: Scanpix)

Mood sier at både Assad-regimet og opposisjonen har ansvaret for at Volden har økt.

Det gjenstår fire uker av oppdraget i Syria. Mood føler et moralsk ansvar for å komme i gang igjen raskt, men sier det er opp til Sikkerhetsrådet.

– Den diskusjonen er i full gang, slutter han.