Marit Arnstad (Sp) er Samferdselsminister  (Foto: TV 2)
Marit Arnstad (Sp) er Samferdselsminister (Foto: TV 2)

Arnstad slår knockout på Brekk

Et klart flertall av velgerne i Nord-Trøndelag vil ha Marit Arnstad som Senterpartiets listetopp, og vraker Lars Peder Brekk.

Mandag måtte Brekk gå ut av den rødgrønne regjeringen, mens Marit Arnstad gjorde politisk comeback etter sju års fravær fra rikspolitikken.

Arnstad kan dra velgere

En fersk meningsmåling som Sentio har laget for Trønder-Avisa, viser at 44,5 prosent av de spurte syns Lars Peder Brekk bør trekke seg fra kampen om å bli partiets førstekandidat i Nord-Trøndelag, mens 26,8 prosent svarer at han ikke bør gjøre det.

Hver fjerde velger i Nord-Trøndelag sier samtidig at Arnstad som toppkandidat gjør det mer sannsynlig at de stemmer på Senterpartiet.

– Målingen er tatt opp på et tidspunkt hvor han har stått i en nokså krevende situasjon, hvor man lett ser bort fra jobben han ellers gjør eller har gjort. Hvis målingen ikke hadde vært gjort etter et krevende jordbruksoppgjør hadde kanskje tallene vært litt jevnere, sier Arnstad til Trønder-Avisa.

LES OGSÅ: Marit Arnstads store comeback

Målingen i Trønder-Avisa, viser at seks av ti spurte i Nord-Trøndelag vil ha Marit Arnstad som listetopp, mens bare 16,9 prosent fotrekker Lars Peder Brekk. Også blant Senterpartiets velgere foretreker flertallet Arnstad.

LES OGSÅ: Arnstad og Slagsvold Vedum inn i regjeringen

Kjemper om samme plass

Senterpartiet har i dag én representant på Stortinget fra Nord-Trøndelag. I 2005 ble Lars Peder Brekk valgt inn, da han etterfulgte Marit Arnstad som trakk seg tilbake av hensyn til at sønnen skulle få vokse opp i hjemfylket. Nå ønsker mange i Nord-Trøndelag Senterparti at Arnstad gjør comeback.

Selv om Brekk ble vraket fra regjeringen, var han mandag ettermiddag klar til å ta opp kampen om å beholde stortingsplassen.

– Nå skal partilagene få jobbe med dette i Nord-Trøndelag. Det er ingen i regjering som skal bestemme hvem som skal være representant for Nord-Trøndelag, sa Brekk til tv2. no.

– Er du fortsatt innstilt på å ta gjenvalg?

– Ja, jeg har sagt at jeg er opptatt av å stå det løpet og er innstilt på å ta gjenvalg.

LES OGSÅ: Kampklar Brekk ny Sp-sjef på Stortinget

Har fått kraftig kritikk

I forrige uke fikk Brekk knusende kritikk av partifelle Per Olaf Lundteigen fra Stortingets talerstol under debatten om jordbruksoppgjøret. For første gang på 12år brøt bøndene uten å være villige til å gå til forhandlingsbordet.

– Jeg tror helt sikkert Marit Arnstad er en mer kjent og populær figur enn Lars Peder Brekk. Formelt spiller det ingen rolle, men partiorganisasjonene er følsomme for hva folket mener, og de kan komme til å la det påvirke hva de til sjuende og sist gjør i nominasjonsprosessen, sier valgforsker Anders Tordal Jenssen ved NTNU i Trondheim til avisa.

LES OGSÅ: Sp-topp med knusende kritikk av regjeringen