Diplomatkilder i Rio de Janeiro opplyste tirsdag at det var enighet om et utkast til slutterklæring som vil bli vedtatt av stats- og regjeringssjefer i slutten av uken.

Holmås bekreftet at forhandlerne var i havn og sa han var særlig fornøyd med at landene ble enige om å fastsette de såkalte bærekraftsmålene.

Meningen er at de skal behandles på FNs hovedforsamling neste år. Både målene og finansieringen av arbeidet med dem blir forhåpentligvis vedtatt da, ifølge Holmås.

– Landene er blitt enige om at målene skal omfatte både økonomisk vekst, bærekraftig utvikling og mindre økonomisk ulikhet i verden, sier utviklingsministeren.

Tanken bak bærekraftsmålene er at de skal overta for FNs tusenårsmål etter 2015. Mens tusenårsmålene i hovedsak dreier seg om økonomisk og sosial utvikling og helse, vil bærekraftsmålene i større grad vektlegge miljøspørsmål.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SVØMMER MED DELFINER: Utviklingsminister Heikki Holmås var i Amazonas i forkant av Rio+20-konferansen i Brasil. Der fikk han nærkontakt med elvedelfinene i et anlegg i elva Rio Negro ved landsbyen Santo Antonio de Boto. (Foto: Føli, Are/NTB scanpix)

– Ikke banebrytende

Også miljøminister Bård Vegar Solhjell (SV) gleder seg over at verden tar skritt i retning bærekraftsmål, men han hadde ønsket seg mer forpliktende vedtak på møtet.

– Vi har ikke fått banebrytende resultater, men flere ting som peker videre og kan gi resultater sener, sier Solhjell til NTB.

Det 49 sider lange utkastet tar for seg måter å takle jordens økende miljøproblemer på, samt hvordan man kan redusere fattigdommen ved hjelp av økt satsing på grønnere vekst.

– Det virker som landene ikke har tatt innover seg hvor alvorlig miljøkrisen er og viktigheten av å sette i verk tiltak øyeblikkelig, sier Eva Joly, som var kandidat i presidentvalget i Frankrike tidligere i år.

Den fransk-norske politikeren leder i dag utviklingskomiteen i EU-parlamentet. Hun er skuffet over at landene på konferansen ikke tok tydelige skritt i retning av å styrke FNs miljøprogram UNEP.

Største noensinne

Med over 50.000 deltakere blir miljø- og utviklingstoppmøtet i Rio de Janeiro trolig det største FN-møtet noensinne. Det er først og fremst forholdet mellom miljøhensyn og økonomisk utvikling som tas opp på konferansen.

Målet er å få til begge deler samtidig – for eksempel mindre tømmerhogst og mer økonomisk velstand i Amazonas.

Å sette en pris på naturressursene som gjenspeiler den egentlige verdien de har for mennesker og samfunn, er sammen med bærekraftsmålene et av de viktigste temaene på møtet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MILJØKUNST: En kvinne ser på en installasjon laget av resirkulerte plastflasker formet som fisker på Botafogo-stranden i Rio de Janeiro. Byen er vertskap for den 20. FN-konferansen for bærekraftig utvikling. (Foto: CHRISTOPHE SIMON/Afp)

Misfornøyde miljøvernere

Miljøorganisasjoner som Greenpeace og WWF er svært skeptiske til forslaget til slutterklæring.

– Vi tilbys en felles visjon om uvirksomhet og ødeleggelse, sier politisk direktør Daniel Mittler i Greenpeace International til nyhetsbyrået AFP.

Han får støtte fra Lasse Gustavsson i WWF som mener teksten etter to år med forhandlinger bare lover at prosessen kommer til å rulle videre.

– Dette er en betydelig skuffelse. Formuleringene er veldig svake, og utfallet av denne konferansen vil ikke være i nærheten av det befolkningen og planeten trenger, sier han.

Tungvekterne til Rio

Høynivådelen på FN-toppmøtet varer fra onsdag til fredag. Det er ventet at 100 stats- og regjeringssjefer vil slutte seg til konferansen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) representerer Norge sammen med Solhjell og Holmås. Det er også ventet at Frankrikes president François Holland, Kinas statsminister Wen Jiabao og hans indiske kollega Manmohan Singh kommer til Rio de Janeiro.

USAs president Barack Obama og den tyske statsministeren Angela Merkel er blant dem som har valgt å droppe møtet i den brasilianske storbyen.

(TV 2/NTB)