Den ecuadorianske utenriksministeren Ricardo Patino opplyser tirsdag kveld at Julian Assange har søkt tilflukt på deres ambassade i London. Han søker politisk asyl, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge utenriksminister Patino vurderer Ecuador nå søknaden.

WikiLeaks skriver i en twittermelding at Assange har søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London. En kilde som avisen The Guardian har snakket med, bekrefter at australieren befinner seg på ambassaden.

Fremstøtet kommer under en uke etter at britisk høyesterett avviste Assanges anke om å få utleveringsbegjæringen behandlet på nytt.

Assange selv har foreløpig ikke kommentert opplysningen fra Patino.

Skal utleveres

Britisk høyesterett har tidligere besluttet at WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange kan utleveres til Sverige, der han er siktet for seksuelle overgrep.

LES OGSÅ: – Assange skal utleveres

To kvinner har rettet anklager mot Julian Assange i Sverige. Han er siktet for en voldtekt og flere tilfeller av seksuelle overgrep.

Overgrepene skal ha skjedd sommeren 2010. Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men ble senere løslatt mot kausjon.

Anke førte ikke fram

Utlevering til Sverige er siden blitt godkjent i lavere rettsinstanser, men Assange har anket kjennelsen helt til britisk høyesterett.

Etter en lang dragkamp i rettsvesenet kom britisk høyesterett med sin kjennelse onsdag formiddag. Der ble det altså besluttet at 40-åringen skal utleveres til Sverige.

For Assange og hans støttespillere er dette en politisk sak, satt i verk for å ødelegge mannen bak nettstedet som har bidratt til brysomme lekkasjer om USAs krigføring og vestlig diplomati.

Nekter straffskyld

Hovedpersonen avviser overgrepsanklagene og frykter dessuten at Sverige vil sende ham videre til USA dersom han blir utlevert.

I det som er ventet å bli et kort rettsmøte onsdag formiddag, får Assange vite om britisk høyesterett stadfester utleveringen.

Høyesterett er Assanges øverste klagemulighet i Storbritannia, men han kan anke saken videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.