Bistandsadvokat Brynjar Meling. (Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2)
For forsvarerne til mulla Krekar er henleggelsen en gavepakke foran ankesaken.

– Det er en riktig henleggelse. Påtalemyndighetene har her på en grei måte satt grensen for hva som er lov av ytringer. Sånn sett setter vi pris på at dette kommer nå i forkant av at Krekar-saken skal opp i lagmannsretten, sier advokat Brynjar Meling til TV 2.

LES OGSÅ: Drapstrusler mot regjeringen henlagt

Frykter forskjellsbehandling

– Sett utenfra er det lett for noen å si at dette er diskriminering mellom etnisk norske nordmenn og andre når det gjelder hvilken ytringsfrihet man har, sier advokat Jon Wessel-Aas, som er spesialist på ytringsfrihet.

Han understreker at han ikke kjenner bakgrunnen for henleggelsen av de alvorlige utsagnene om regjeringen og Jonas Gahr Støre, som TV 2 avslørte i august i fjor, men frykter juridisk forskjellsbehandling.

MANGELFULL KUNNSKAP: Advokat Jon Wessel-Aas tror dommen i Gøteborg tingrett vil gi en signaleffekt. - Dommen vil nok gjøre folk mer bevisste, og det er på tide at kunnskapen rundt offentlig mobbing heves, sier han. (Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2)

– Det er jo ytringene man dømmes for, ikke hva man måtte ha gjort tidligere. Det er jo ikke straff for hva man måtte komme til å gjøre, men innholdet i ytringene. Det skal oppleves som trusler mot regjeringsmedlemmer og være egnet til å skape frykt. Da har jeg vanskelig for å se hvordan man skal skille mellom disse to situasjonene, sier Wessel-Aas.

LES OGSÅ: Ordførerkandidat i hemmelig lydopptak: Ville henrette regjeringsmedlem

Alvorlige trusler

Under en pressekonferanse med utenlandske journalister i Oslo advarte Krekar mot konsekvensen av utsendelse:

«Dersom Erna Solberg sender meg i døden, må hun betale prisen. Da må hun betale med sitt liv.»

På opptaket som TV 2 har, forteller Håvar Krane hva han helst vil gjøre med utenriksminister Jonas Gahr Støre:

«Det hadde faktisk vært en glede å knele ham, bøyd hodet fremover, lagt Glocken i nakkegropen og trukket av.»

Helst vil han drepe hele regjeringen:

«Jeg ser for meg julebordet til regjeringen. Perfekt øyeblikk til å sperre alle utgangene med molotovcocktail, foruten den døren jeg skal gå inn.»

LES OGSÅ: Demokrat-topp i internasjonalt ekstremistnettverk

Vil sammenlikne utsagnene

– Når det er lovlig og ikke straffbart å si om en navngitt politiker at det ville vært en nytelse å gi ham et nakkeskudd, og kaste molotov cocktail inn i et selskapslokale med Arbeiderparti-folk - er det å si at noen må betale med sin sjel hvis noe skjer med meg. Det sier seg selv at det er en uttalelse som også må være lovlig, sier Meling.

Marit Bakkevig var aktor i Krekar-saken og henla denne uken Krane-saken.

Hun sier til TV 2 at sakene er svært ulike, og at hovedforskjellen er at Krekar uttaler seg offentlig med mange tilhørere.

Kritisk til grunnlaget

– Hvis man skal vurdere dem forskjellig, så må det være utifra en større kontekst. Det som er problematisk er at den konteksten fort blir at fordi Krekar er islamist - og man forbinder det med terrortrussel - så tolker man mer inn i ytringen hans enn man gjør i ytringene til Krane.

Håvar Krane trakk seg fra alle politiske verv etter at TV 2 kringkastet utsagnene. Det siste året har han holdt lav profil i hjembyen Kristiansund.

Hans advokat Geir Kvande ønsker ikke å kommentere saken, men sier de tar henleggelsen til etterretning.