england000000
england000000
rooo000002
rooo000002
Rooney
Rooney
Terry
Terry
Ukraina England
Ukraina England
Hør hvordan Andrij Sjevtsjenko høres ut i form av en simultanoversetter.
Hør hvordan Andrij Sjevtsjenko høres ut i form av en simultanoversetter.
Milner Walcott
Milner Walcott

England slo Ukraina: Dommeren så ikke at denne ballen var over streken

... men angrepet skulle vært avblåst for offside.

England - Ukraina 1-0

Vi fulgte kampen minutt for minutt i vårt livesenter.

England gikk videre i EM etter å ha slått Ukraina 1-0 tirsdag, men det skjedde ikke uten dramatikk.

Ukraina dominerte kampen fullstendig i første omgang, og hadde flere gode muligheter, den største var det imidlertid en kamprusten Wayne Rooney som hadde da han fikk stå alene på ti meters hold. Innlegget fra Ashley Young var perfekt, men Rooney bommet på headingen.

Det gjorde han ikke i andre omgang da han fikk heade på åpent mål fra to meters hold etter et innlegg fra Steven Gerrard som Ukraina-målvakt Pyatov burde stoppet.

Så startet kontroversene. Etter 62 minutter får Ukraina sjansen etter en god kontring. Marko Devic skyter, Joe Hart redder, men ballen gikk videre mot mål. John Terry stormer bak, og ser tilsynelatende ut til å redde ballen på streken. Repetisjonen viser at ballen er over streken, men også en spiller på Ukraina var offside i forkant.

Når offsiden først ikke var vinket var det ganske oppsiktsvekkende at den ekstra assistendommeren på mållinjen ikke så at ballen var over.

– I dag hadde vi flaks, i VM for to år siden hadde vi ikke det, sa England-kapten Steven Gerrard om situasjonen etter kampen og sikter til situasjonen der Frank Lampards hadde et skudd over streken mot Tyskland.

engukr
engukr

De ukrainske spillerne reagerte veldig sterkt på at målet ikke ble godkjent, og Anatoliy Tymoschuk pådro seg gult kort i protestene.

– Dommeren gjorde mange feil. Det var et dårlig resultat for oss, sa Yaroslav Rakitskij etter kampen.

Ukraina-trener Oleg Blokhin var en skuffet mann etter kampen.

– Det er smertefullt å tape på grunn av dommerfeil, sa Blokhin som takket Ukrainske supportere for støtten.

– Det er fem dommere på banen, og ballen er 50 centimeter over linjen. Hvorfor trenger vi fem dommere, egentlig?

Englands kaptein Steven Gerrard var meget fornøyd med å havne på toppen av tabellen.

– Det er ikke mange som har trodd på oss, men jeg har alltid hatt troen på at vi kan gjøre det bra, sa Gerrard.

Som gruppevinner får England møte Italia isteden for Spania i kvartfinalen.

– Spania er et fantastisk lag, men jeg vil ikke undervurdere Italia. Vi har en jobb å gjøre, sa England-kapteinen.

Hart, Walcott, Parker feirer Englands triumf over Ukraina (Foto: Efrem Lukatsky/Ap)
Hart, Walcott, Parker feirer Englands triumf over Ukraina (Foto: Efrem Lukatsky/Ap)

Heltent Ukraina
Et høylydt hjemmepublikum og et heltent hjemmelag sørget for at England fikk høre og merke at de var gjestene i Ukraina, til tross for at de spilte i sine hvite hjemmedrakter. Ukraina tok initativet fra start.

Et skudd fra langt hold gikk en meter over tverligger, mens Devic fikk sitt forsøk blokkert. De helt store sjansene uteble, men Ukraina beholdt trykket.

Konoplyanka kom til en avslutning etter 18 minutter som så ut til å være på vei inn i hjørnet, men John Terry fikk kroppen sin i mellom. Joe Hart kunne hatt trøbbel med den.

TV 2 Play: Se situasjonen her

Langskudd var i det hele tatt resepten for Ukraina. Noen minutter etter skjøt Gusev over fra langt hold.

Så plutselig glapp markeringene i Ukrainas forsvar. Ashley Young slo ballen inn, og på bakerste stolpe stod Wayne Rooney helt umarkert, men han klarte ikke sette hodet skikkelig på ballen og ballen gikk utenfor.

Wayne Rooney England Ukraina (Foto: PA Wire/Pa Photos)
Wayne Rooney England Ukraina (Foto: PA Wire/Pa Photos)

England var langt bedre med i kampen etter hvert, og begge lagene skapte noen små farligheter uten at det ga tellende resultat før pause.

Rooney scoret
Det tok imidlertid bare tre minutter av andre omgang før engelskmennen tok ledelsen. Steven Gerrard dro seg fri på høyrekanten og slo inn foran mål. En Ukraina-spiller fikk en tå på ballen, men flikket den bare videre til Rooney som enkelt kunne heade den inn på åpent mål. Også målvakt Pyatov kunne stoppet den før den kom frem til Rooney.

TV 2 Play: Se Rooney sende England i ledelsen

Ukraina ga ikke opp, og et dårlig innlegg fra Gusev tvinga Hart til å slå ballen over tverliggeren. Den kunne gått rett i mål.

Rommene åpnet seg da Ukraina måtte angripe stadig mer. En pasning spilte Wayne Rooney helt igjennom, men han ble løpt opp av en Ukrainsk forsvarer. Han klarte likevel å beholde ballen, og spilte til Milner, men hans skudd var for svakt.

Etter en time spilt kunne Ukraina utlignet men Artem Milevski headet over. Milevski var i offsideposisjon, men ble aldri avvinket.

Hadde ball over streken
I angrepet etterpå oppstod en situasjon som vil bli diskutert. Ukraina spilte seg fint frem, Marko Devic skjøt via Joe Hart, men ballen gikk videre i en bue mot mål. John Terry stormet bak og fikk sparket den unna, men repetisjonen viser at ballen var over streken. Også her var det offside på en Ukraina-spiller i forkant, men det var ikke vinket eller avblåst.

Sjevtsjenko Terry (Foto: Matthias Schrader/Ap)
Sjevtsjenko Terry (Foto: Matthias Schrader/Ap)

I denne perioden skjedde det mye i kampen. Ashley Cole fikk en skuddmulighet fra åtte meters hold, men Pyatov stod for en glimrende redning.

Ukraina satte inn Andrej Sjevtsjenko. Han er den eneste ukrainer som har scoret i EM i år. Kanskje kunne han utnytte sjansene Ukraina skapte.

Det var Konoplyanka som testet Joe Hart neste gang. Venstrevingen skjøt fra 25-meter, og Joe Hart rakk knapt få opp armene, så hardt var skuddet. Hadde det gått litt mer til siden for England-keeperen så hadde det vært scoring.

Wayne Rooney var farlig på hodet tirsdag. På en corner 15 minutter før slutt får han nok en gang stå umarkert og heade, men også denne gangen fikk målvakt Pyatov reddet.

Etter dette kontrollerte England kampen godt ut til tiden var ute. og England er klar for kvartfinale.

Lagene:
England (4-4-1-1): Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner, Parker, Gerrard, Young - Rooney - Welbeck
Ukraina (4-3-1-2): Pyatov - Selin, Katsjeridi, Rakitskij, Tymosjtsjuk - Garmasj, Gusev, Jarmolenko - Konoplyanka - Milevskij, Devic