EM ble en gedigen nedtur for Nederland. De røk hodestups ut fra mesterskapet med tre strake tap for henholdsvis Danmark, Tyskland og Portugal.

Rapportene om interne stridigheter mellom, og dårlige prestasjoner fra, de som skulle dra lasset for de oransje har ikke blitt tatt godt i mot av nederlandsk media.

Les også: Robben og Sneijder innrømmer interne stridigheter

– De ser på stjernene som blaserte og overbetalte, og med en gang man får inntrykket av at spillerne ikke gir 100 % så gir man spillerne beskjed, sa TV 2s fotballekspert Øyvind Alsaker tidligere i uken.

Oppgitt trenerlegende
En som ikke er redd for å gi beskjed er den nederlandske spiller- og trenerlegenden Johan Cruyff. Under EM skriver han en spalte i den nederlandske avisen De Telegraaf, og der gir han i klare ordelag uttrykk for hva han mener var problemet for EM-favoritten som endte siste i gruppen sin med tre strake tap.

– «Oranje» mislyktes på grunn av dårlig struktur i lagdelene og dårlig pasningsspill. Mange av spillerne var langt unna sin beste form og potensial, og da tenker jeg spesielt på stjernespillerne, skriver den tidligere Barcelona-treneren.

Johan Cruyff (Foto: JOSEP LAGO/Afp)

En av spillerne Cruyff sikter til er nok Bayern München-ving Arjen Robben. 28-åringen spilte alle tre kampene for Nederland, uten å utmerke seg nevneverdig.

Det toppet bare en hel sesong med ulykke for Robben.

– Min verste sesong
– Dette har vært den verste sesongen i mitt liv. Det gikk dårlig med både Bayern og landslaget, sier Robben til goal.com.

Seiersvante Bayern München hadde ingen god sesong i den tyske serien, da de endte åtte poeng bak seriemester Borussia Dortmund. I tillegg tapte de Champions League-finalen mot Robbens tidligere klubb Chelsea på verst mulig vis.

EM-fiaskoen var likevel verre enn mesterligatapet, skal vi tro Robben.

– Champions League-tapet var et sjokk, men ikke en gang de verste pessimister trodde vi ville bli slått ut av gruppespillet uten et eneste poeng på tre kamper, sier han.

Akkurat det at Nederlenderne ikke hadde sett for seg et worst case scenario, kan ha vært det som felte dem. Kanskje var de for sikre på seg selv og tok for lett på motstanden.

– Jeg vet ikke om vi trodde at vi allerede var i finalen, men kanskje slappet vi for mye av. Da vi tapte innledningskampen mot Danmark var det et hardt slag, sier spilleren med fortid i Groningen, PSV, Real Madrid og Chelsea.

van Marwijk under press
Mange har kritisert Nederlands landslagssjef Bert van Marwijk for å ikke ha nok kustus over de nederlandske stjernene og stilt spørsmål ved om han er rett mann.

Les også: Slaktes i nederlandske aviser etter EM-exit: – Skam dere!

Johan Cruyff mener at landslagssjefen kun burde ta med spillere som er innstilt på å jobbe knallhardt og spille for laget.

– Bert må ta en avgjørelse om hva som er viktig for ham. Du kan gjøre feil og misbrukte sjanser, men man må gjøre det man får beskjed om ute på banen, forsatte Cruyff.

Det hevdes derfor at en større revolusjon i den nederlandske stallen trengs for at Nederlenderne skal ha sjanse om fire år.

Bert van Marwijk (Foto: FELIX ORDONEZ/Reuters)

Det er spillerne selv ikke enig i.

– Vi er ikke ved enden av veien for denne Nederland-generasjonen. Vi har noen fantastiske spillere som vil ha mye å tilby i VM i 2014, sier Arjen Robben som særlig fremhever angrepsrekken.

Når VM starter om knappe to år vil Wesley Sneijder, Arjen Roobben, Robin van Persie og Klaas-Jan Huntelaar være 30 år gamle. Ibrahim Affelay vil bare være 28, mens Rafael van der Vaart vil være 31. Det er grunn til å tro at de fleste av disse fortsatt vil være på et meget høyt nivå.

Utfordringen for Nederland blir, som så ofte ellers, å forene de store egoene og få alle til å trekke i samme retning.

(©NTB/TV 2 Sporten)