Barns fremtid og kongelig historie i Vestfold

Da kongeparet besøkte Vestfold tirsdag, fikk de blant annet se hvordan Re kommune sikrer barn og unge en trygg oppvekst, og dagens kongelige fikk en langt vennligere mottakelse enn i tidligere tider.

På folkefesten i Revetal takket dronning Sonja for hvordan hun og kong Harald er blitt møtt den første dagen av fylkesbesøket i ett av landets minste fylker.

– Verre gikk det med Birkebeiner-kongen Øystein da han i 1177 besøkte Re. Etter slaget på Re løp han inn i et hus i bygda og bad bonden som bodde der om å beskytte ham. Bonden svarte med å ta livet av Øystein, siterte dronningen fra Snorre.

Smart oppvekst

Før det kongelige følget kom dit, besøkte de Røråstoppen skole, hvor de fikk lære mer om satsingen som har fått navnet «Smart oppvekst i Re». Det er et program som jobber mot mobbing og for å lære konfliktløsning og å styrke den sosiale kompetansen til barn og unge.

I gymsalen fikk kongeparet smakebiter på hvordan det jobbes konkret helt fra barneskolealder med å skape et trygt oppvekstmiljø. De fikk også med seg en bok med historier de kunne bruke sammen med barnebarna for å lære om positive menneskelige egenskaper.

«Det virker som om dere gjør mye viktig og riktig,» sa Sonja i talen sin og sa det de hadde sett gjorde inntrykk.

– Det var veldig sterkt og flott, la hun til da kongeparet møtte pressen etter folkefesten. Kong Harald supplerte med å minne om hvorfor det er så viktig å satse på nettopp barna.

– Det er jo dem vi skal bygge fremtiden på.

Kastet kålrot for kongen

På torget fikk kongeparet også demonstrert en bokstavelig talt middelaldersk måte å løse konflikter på. Endre Vingereid demonstrerte sin blide – en slags katapult som ble brukt under beleiringer i for lengst svunne dager. Med sitt hjemmebygde våpen slynget han kålrabihoder 40 meter over gressplenen foran kommunehuset. Men i blidens glansdager var det tyngre skyts som ble brukt.

– Det var stein og stubber, eller kanskje en råtten gris, forklarer Vingereid til NTB. Steinene var til å bryte ned festningsmurer, og dyreskrottene skulle spre død og elendighet på innsiden av den beleirede borgen.

Katapulten brukes normalt på middelalderfestivalen i Re i februar, men var nå hentet fram for anledningen. De to slagene i denne delen av Vestfold var viktige hendelser i den norske borgerkrigstiden på 1100-tallet, men Vingereid innrømmer at hans blide er en litt fremmed fugl i Re.

– Den var nok langt vanligere lenger sør i Europa, sier mannen, som ikke bare stiller med 800 år gammel krigsteknologi, men også kler seg tidsmessig.

Ga blomster til kongeparet

Som i Sande tidligere på dagen, var det smekkfullt på torget i Revetal onsdag ettermiddag. Barn og voksne møtte opp for å hylle det celebre besøket, og for en seksåring ble nok dagen ekstra spesiell. Johannes Myhre var en av dem som overrakte blomster til kongeparet da de ankom.

Han synes det var gøy å ha fått det ærefulle oppdraget og bukket dypt da han sa sitt innøvde:

– Vær så god, Deres Høyhet.

Med litt øving med mamma hjemme, gikk oppgaven greit, og Johannes nikker bekreftende til spørsmålet om kongen og dronningen ble glad for blomstene.

Kongen og dronningen satte også prisen på solen som skinte på dem helt fra kongeskipet Norge stevnet inn i Sandebukta tirsdag morgen, fulgt av en liten armada av private båter. Seilerkongen og hans dronning kom selvfølgelig sjøveien til sjøfartsfylket Vestfold.

Festen startet allerede da de steg i land på Nordre Jarlsberg brygge lengst nord i fylket. Flaggene som møtte de kongelige ga rene 17. mai-stemningen. Kongen sier fylkesturene er noe av de mest givende på den rojale kalenderen og at årets tur er spesiell.

– Vi har mer en følelse av å komme hjem enn å reise ut på tur. Dronningen har tilbrakt sin barndoms somrer i Vestfold, og her har vi vårt eget sommerparadis. Herfra har vi mange gode minner, og hit vender vi tilbake så ofte vi kan, sa Harald da han talte på folkefesten i Sande. (©NTB)