Etter at de sakkyndige var ferdige med sitt vitnemål tirsdag ettermiddag, fikk tiltalte Anders Behring Breivik anledning til å komme med en kommentar. Han hadde på forhånd bedt om ti minutter til å kommentere vitnemålet.

Les også: Slik forklarer psykiaterne Breiviks rare oppførsel

Inspirert av ninja-skilpadder

Selv om Breivik er funnet tilregnelig av sakkyndige Aspaas og Tørrissen, hadde han nok av kommentarer til vitnemålet. De to har konkludert med at selv om Breivik ikke er psykotisk, lider han av narsissistisk personlighetsforstyrrelse og dyssosial personlighetsforstyrrelse.

– Dette er alvorlige diagnoser som normalt fører til at man blir lagt merke til av omgivelsene, sa Breivik.

Deretter tok han først for seg den dyssosiale personlighetsforstyrrelsesdiagnosen. Blant annet kom han inn på grupperingen Skøyen Killers.

TMNT Teenage Mutant Ninja Turtles 225
– Det jeg har forklart er at Skøyen Killers er et helt uvesentlig fenomen. Det var inspirert av Teenage Mutant Ninja Turtles. Vi har aldri skadet eller truet noen, sa Breivik.

Les også: Vet ikke hva Breivik tror på selv

Dårlige forbilder

Han påpekte også at han med å vanke i hip-hop-miljøet ikke hadde hatt de beste forbildene rundt seg.

– De glorifiserer dårlige rollemodeller i hip-hop-kulturen. Ander dårlige rollemodeller er Sex og singelliv, sa den terrortiltalte.

– De som følger Sex og singellivs idealer lider ikke av en personlighetsforstyrrelse. Da får man heller gå inn i den systemsvikten det er å følge slike asosiale subkulturer, sa Breivik.

Les også: Verdens største bokhandel selger Breivik-bok

– Brøt regler for å finansiere 22. juli

Han sammenlignet seg også det han hadde gjort i forbindelse med forretningsførsel, med blant annet de som sto for revolusjonen på Cuba.

– Jeg mente det måtte en revolusjon til. Alle skatte og regelbrudd etter 2001 skyldes det, forklarte han.

Han avviste også at han var narsissistisk og forklarte at han hadde holdt på å miste livet fem ganger i forbindelse med bombeproduksjonen.

Les også: – Spilte for mye og godt til å være gal

Ville hindre karakterdrap

Han mente at han ikke hadde som mål å bli beundret for det han gjorde 22. juli.

– Jeg er Norges mest forhatte person, sa Breivik som erkjente å ha brukt en pompøs fremstilling i manifestet.

– Jeg ville forhindre at medier i ettertid skulle ha en lett oppgave med å karaktermyrde meg, sa han.

Breivik ba også om at dommeren satte av en time til hans kommentarer på den siste dagen av rettsforhandlingene, fredag 22. juni.