Når tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen slår dommerklubba i bordet i ettermiddag, har retten hørt alle vitner som skal forklare seg for Oslo tingrett i forbindelse med rettssaken mot Anders Behring Breivik etter terrorangrepene 22. juli i fjor.

Da gjenstår kun prosedyrene fra aktor og forsvarer, deres kommentarer til prosedyrene og eventuelt tiltaltes siste ord til retten.

DIREKTE: Følg rettssaken i vårt livesenter

Nye sakkyndige

Onsdag fører de to sakkyndigvitner som skal fortelle om de psykiske konsekvensene for de berørte av terrorangrepene, samt to representanter fra gruppene av etterlatte fra henholdsvis regjeringskvartalet og Utøya.

– Etterlattevitnene skal si noe om hvordan det er å være etterlatt, for det er et perspektiv som har vært lite fremme i saken. Vi har hørt historiene til de overlevende, men ingen har stått i vitneboksen og fortalt hvordan det er å være etterlatt etter en sånn tragedie og terrorhandling. Med dette ønsker vi å bringe tilbake for retten hva denne saken egentlig handler om, sier koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til NTB.

Les også: – Breivik ville overgå alle andre terrorister

Bistandsadvokatene vil føre to sakkyndige vitner, professor Are Holen fra institutt for nevromedisin ved NTNU og førsteamanuensis Dagfinn Winje fra institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen.

De to har kartlagt og utarbeidet en rapport om de psykiske skadevirkningene for ofrene etter 22. juli-angrepene.

Les også: – Helt usannsynlig at Breivik var psykotisk

Etterlatte skal vitne

De to etterlatte som skal vitne i retten er Tor Østbø, som mistet kona Tove Åshild Knutsen i regjeringskvartalet, og Kirsten Vesterhus, som mistet sønnen Håvard Vederhus (21) under angrepet på Utøya.

Tove Åshild Knutsen befant seg like ved fontenen på Einar Gerhardsens plass da bomben gikk av. Hun var administrasjonssekretær ved forbundskontoret til El- og IT-forbundet og var på vei hjem fra jobb da hun ble rammet av bomben.

Håvard Vederhus var leder av Oslo AUF og ble skutt og drept ved pumpehuset nordvest på Utøya. Han hadde jevnlig telefonkontakt med foreldrene og politiet frem til kort tid før han og 13 andre ble drept ved pumpehuset, og det er kjent at han ble lovet fra operasjonssentralen at politiet var på vei til unnsetning med helikopter.

Familien til Vederhus har vært sterkt kritiske til politiets operasjon på Utøya, og har krevd en beklagelse over den lange responstiden.

DIREKTE: Følg rettssaken i vårt livesenter

To dager til prosedyrer

Aktoratet vil starte sin prosedyre klokken 13 torsdag, mens forsvarerne starter sin prosedyre klokken 09 fredag. Det var opprinnelig satt av to rettsfrie dager, tirsdag og onsdag denne uken, blant annet for å forberede prosedyrene. På grunn av sprekk i tidsplanen, ble det rettsmøter begge dager.

– Vi får ta natten til hjelp til, sa aktor Inga Bejer Engh ta temaet at de rettsfrie dagene sto i fare for å måtte brukes til rettsmøter. (©TV 2/NTB)