Mineralmakeup har vært på «alles» lepper de siste årene. Mange kjendiser og makeupartister sverger til denne naturlige sminken. Men det finnes flere definisjoner på hva mineralsminke egentlig er, og hvordan man bruker det. Her er vår guide til mineralmakeup!

Slik fungerer det

Noen mener at bare sminke som består av 100 prosent rene mineralpigmenter er å anse innenfor kategorien, mens andre kaller vanlig makeup som er tilsatt mineraler for mineralsminke. Det de fleste kan enes om, er uansett at mineraler kan være et fint tilfang i vårt sminkeregime.

LES OGSÅ: Det er hudens største fiende

De mest naturlige produktene innenfor mineralmakeup inneholder verken kjemiske fargestoffer, konserveringsmidler eller fyllstoff og bindemidler, som er ingredienser mange er opptatt av å unngå.

Såkalt ren mineralsminke består som regel av knuste mineralpigmenter som skal smelte inn i huden uten å tette til porene.

Pigmentene fester seg til fettet i huden, og skal gi en matt og myk hud med jevn glød og hudtone.

LES OGSÅ: Solpudder: Slik får du sommerglød

Fordi den ikke skal tette porene kan mineralsminke egne seg godt for personer med sensitivert eller uren hud.

Vil du sikre deg en mest mulig ren mineralsminke, så se til at mineralene står høyt oppe på ingredienslisten for en høyest mulig andel mineraler. Vanlige mineraler er sinkoksid, titanoksid, boron nitrid og mica.

FIN MED MINERALER: Øverst f.v. Ever Matte Powder Compact inneholder planteekstrakter og har SPF 15 (kr 265, Clarins). Extra Virgin Minerals Loose Powder Foundation SPF 25 er et transparent pudder som skal jevne hudtonen (kr 319, The Body Shop). Yongblood Natural Mineral Foundation er basert på knuste mineraler, skal ha god dekkevne og gi transparent glød (kr 385, Youngblood), No 7 Mineral Eye Shadow består av tre skygger som blande seg lett med huden (kr 139 Boots), Glo Minerals Pressed Base er et fast og sammenpresset foundation som består av mindre og knuste partikler (kr 470, Glo Minerals). Mineral Veil fra Bare Minerals er en klassiker som gir matt hud og jevn hudtone (kr 449, Bare Minerals):

Slik påfører du mineralsminke

Kosten har mye å si når du påfører mineralmakeup. De ulike kostene kan gi et mer eller mindre dekkende resultat. Koster med stor bust gir et lett og naturlig resultat, mens en tett bust gir deg en dekkende look som minner mer om vanlig sminke. Les denne artikkelen for å få svar på hvilke sminkekoster du bør ha i sminkepungen.

LES OGSÅ: Finn sminkestilen som passer for deg

De fleste mineralfoundations- og mineralpuddere kommer i beholdere med lokk hvor du kan jobbe produktet inn i kosten. Pass på å tappe av overflødig pudder før du påfører mineralmakeupen på huden. Det er viktig å legge sminken i tynne lag. Heller mange og tynne lag, enn et tykt lag som ser unaturlig og ujevnt ut!

Det beste er å bruke lette, sirkulære bevegelser. Begyn i midten og jobb deg ut til sidene.

Du kan bruke tilnærmet samme teknikk når du påfører mineraløyenskygger og mineralblush. Grunnregelene er; tapp av overflødig produkt, vær lett på hånden og påfør produktet med små og gjerne sirkulære bevegelser. Jobb produktet godt inn og dus ut.

BRA BØRSTER: F.v. Flawless Radiance Brush har tynnere bust og avklippet tupp for et lett og naturlig dekke (kr 329, Bare Minerals), Extra Virgin Mineral Loose Foundation Brush er en en kompakt børste som skal gi nøyaktig mengde pudder i børstehårene for myk og jevn påføring (kr. 219, The Body Shop). Face & Body Brush er en stor og rund kost til å påføre pudder og solpudder på ansikt og i utringning (kr 169, The Body Shop). Protecting Powder Sunscreen Spf 30 er et komboprodukt med børste og løst pudder med UVA/UVB beskyttelse som også skal gi fin glød. (kr 525, Glo Minerals).