Cecilie H. Aas (40) er høygravid. Så gravid at hun mener det ikke bør være tvil om at hun er det. Allikevel må hun alltid, iallefall nesten alltid, stå den lange strekningen når hun reiser kollektivt fra Moss til arbeidsplassen på Majorstuen i Oslo.

Jeg sitter her på jobb, og angrer på at jeg ikke sa noe i stad. Jeg skulle fortalt den gamle mannen hvor takknemlig jeg er for at han viste hensyn i en kollektivhverdag der normal folkeskikk synes å være unntaket og ikke regelen. Jeg er en sprekkferdig gravid som jobber mine siste, tunge uker før foreldrepermisjon. Jeg har vært «flink jente» og heldig, og har ikke vært borte fra jobb en eneste dag. Hver arbeidsdag har jeg satt meg på toget til Oslo, vagget med knirkende bekken gjennom Oslo S til t-banen, og stått som sild i tønne de siste tre stasjonene til arbeidsplassen.

Det skriver Aas i en kommentar som ble publisert i Aftenposten tidligere denne uka.

40-åringen forteller til tv2.no at hun nærmest har følt seg usynlig i kollektivbildet som gravid. Hun etterlyser mer folkeskikk.

– Jeg er ikke noen forkjemper for gravide og sier ikke dette for å sutre, men det er en betraktning og også en lærepenge i forhold til hvordan man behandler andre som er bevegelseshemmede. Det er en usynlighetsfølelse. Jo mer gravid jeg er, jo mindre hensyn føler jeg at folk tar. Det handler om den generelle høfligheten overfor alle mennesker, ikke bare gravide, sier hun.

Mener du at folk for dårlige på folkeskikk? Si din mening nederst i artikkelen!

Ruter får klager fra reisende

Gry_Isberg_informasjonssjef_Ruter (Foto: Odd Morten Sørby)
Aas' fortelling er ikke unik. Kommunikasjonssjef i Ruter, Gry Isberg, forteller at kollektivselskapet stadig vekk får klager fra reisende om mangelen på folkeskikk.

– Vi har fått henvendelser fra eldre og gravide om at folk ikke reiser seg. Det kan være vanskelig å stå på en overfylt buss eller trikk når man er høygravid og sliten og blir trykket på i alle kanter, da er det deilig å sette seg ned. Vi er opptatt av at alle skal ta hensyn når de reiser med oss, og på bakgrunn av tilbakemeldinger fra kundene våre har vi laget en kampanje om skikk og bruk.

Slipp andre reisende av før du selv går på. Gi plassen din til de som trenger det. Ha føttene på gulvet. Kast søppelet der det hører hjemme.

Det er blant Ruters råd til en høfligere og hyggeligere kollektivhverdag.

– Min sterke oppfordring er at når man ser dette budskapet, så må man gjøre noe med det. Det er kjempeviktig. Vi må ta hensyn, vise alminnelig folkeskikk og bry oss om hverandre, også i kollektivtrafikken, sier Isberg til tv2.no.

Se også: Trim-Kari grep inn mot barnemishandler på trikken

Psykolog Egil Launes: – Man skulle ta mer hensyn før

Egil Launes, psykolog og forfatter av boka «Foreldrehjelpen - oppdragelse som virker», tror ikke at folk er frekkere enn før. Han mener folkeskikken har endret seg i takt med et mer moderne menneskesyn.

Egil Launes (Foto: TV 2)
– For eksempel det å reise seg for eldre eller gravide kvinner på bussen eller trikken – før var det en regel som var innlært og noe man skulle gjøre. Men i dag er mange grupper opptatt av at de skal fronte seg selv som likeverdige, altså noen som ikke skal bli tatt spesielle hensyn til. Eldre personer er opptatt av likeverdighet, det samme gjelder i forhold til kjønnsroller. Vi ser også at funksjonshemmede klarer å klatre til toppen av høye fjell nærmest uten hjelp, det viser at samfunnet og tenkningen om visse grupper er annerledes enn før. Før skulle man ta mer hensyn til folk som man tenkte ikke klarte seg selv. Det ligger noe sosiologisk bak endringen – ikke nødvendigvis psykologisk, sier han til tv2.no.

Psykologen tror usikkerhet kan være en grunn til at folk ikke reiser seg for andre i kollektivtrafikken.

– Jeg tror folk ofte tenker «jeg håper at noen andre reiser seg». Mange tenker nok på seg selv og regner med at andre tar seg av dette. En del tenker nok ikke over det heller, at de burde reist seg. Noen er usikre på hva de skal gjøre, fortsetter han.

Har du gode eller dårlige erfaringer fra kollektivtrafikken? Del dem gjerne nederst i artikkelen.

– Vi glemmer medmenneskene

Fabian Stang (Foto: Anette Karlsen/NTB Scanpix)
Som ordfører i Norges mest folkerike by er Fabian Stang opptatt av at folk skal bry seg om hverandre. Han mistenker at mangelen på folkeskikk kan være spesielt utbredt i storbyene.

– Det er litt pussig det at når vi er mange som har det godt og når vi har så mye velstand, så blir vi litt slappere i forhold til det å ta vare på hverandre. Det er et paradoks at vi ikke klarer å bruke all den glede vi egentlig burde hatt over å ha det så godt til å glede andre. Jeg vil ikke si at vi er blitt egoistiske, men vi lever i vår egen verden og glemmer de rundt oss. Det kan nok også være et lite storbyfenomen, sier han.

– Jeg lurer på om vi har blitt så vant til medmennesker at vi glemmer at de er nettopp det. Det er så mange av oss at vi glemmer at hver enkelt person vi møter er et medmenneske, fortsetter ordføreren.

Les også: Dette frykter vi mest ved å bli eldre

Mener voksne må bli mer tydelige

Det medmenneskelige er også et stikkord gravide Aass mener er viktig.

– Jeg sier alltid til ungene mine at det gode alltid vinner. Man trenger ikke nødvendigvis få noe igjen for det, men det føles godt å gjøre noe godt. Det handler om medmenneskelighet.

Men hva gjør man for å skape et mer medmenneskelig samfunn? Launes tror de voksne må ta styringen.

– Jeg tror først og fremst av voksne mennesker bør bli litt mer tydelige og bestemme seg for hvilke regler vi vil ha, hvilke samhandlingsregler som er ok i samfunnet. Det er litt utydelig. Skolene jobber i dag mye med folkeskikk og dannelse, men kanskje vi bør gjøre foreldrene litt oppmerksomme på viktigheten av å lære folkeskikk til barna. Foreldrene er de beste lærerne for barna. De bør lære seg bordskikk, å hilse på andre og å takke for ting, vente på tur – de grunnleggende tingene i folkeskikk. Og så bør foreldrene være gode forbilder.

Fabian Stang er enig i at voksne bør være forbilder. Han har et forslag til hvordan.

– Jeg tror kanskje den beste måten å oppdra seg selv litt på det området er å tenke om morgenen, når man står i dusjen, at «i dag skal jeg prøve å være mot andre som jeg vil at andre skal være mot meg». At man gleder andre som man selv blir gledet. Det kan være en grei start.

TV 2-humorserien «Kollektivet» tok tidligere ifjor oppdraget å oppdra kollektivforbrytere i hovedstaden. Hvordan det gikk kan du se her:

Les flere nyheter fra «God morgen Norge» her.