Det anerkjente magasinet Der Spiegel trykket mandag en artikkel der tidsskriftet feilaktig slo fast at obduksjonsrapporten etter Alexander Dale Oens død viste spor av 13 ulike smertestillende midler.

Som tv2.no meldte i går, har den tyske avisen forvekslet standard grenseverdier med faktiske funn i den toksikologiske rapporten. Feilene ble også videreformidlet til avisen.

Les også: Ingen funn av smertestillende i Dale Oen-rapporten

Sakens tilhørende nettversjon er nå oppdatert med en korrigerende beklagelse på vegne av hele redaksjonen.

«Der Spiegels sak på «Svømmestjernen Oen tok smertestillende før sin død» er feilaktig. Ingen spor av smertestillende ble funnet i mesterens blod», skriver avisen i den oppdaterte versjonen.

Forvekslet verdier
I den åtte sider lange obduksjonsrapporten er en serie smertestillende midler opplistet helt til slutt, men kun som tilleggsinformasjon om hvilke stoffer legene har testet for.

«Rapporten fra laboratoriet i Indianapolis lister 13 midler og deres grenseverdier. Som konklusjon skrives det i rapporten at undersøkelsen av prøvene ikke avdekket noen positive funn av toksikologisk relevans. Spiegels rapport påsto at blodprøvene viste til funn av 13 smertestillende midler. Redaksjonen i beklager denne feilen», skriver Spiegel onsdag.

Beklager feilaktig Dale Oen-artikkel

Korrigert fra Flagstaff
– Der Spiegel har misforstått innholdet i rapporten. De har aldri vært i kontakt med oss, sa informasjonssjefen ved den medisinske klinikken i Flagstaff til tv2.no i går. TV 2 Sporten fikk også bekreftet at Der Spiegel ville bli gjort oppmerksom på feilen.

Mandag kveld sendte Coconino County Public Health Services District ut sin korrigering til saken.

«I et forsøk på å klargjøre funnene i obduksjonsrapporten etter Alexander Dale Oens bortgang, ønsker Coconino County Public Health Services District å komme med følgende uttalelse: En nylig publisert artikkel indikerer at den toksikologiske rapporten for Alexander Dale Oen viste positive funn av 13 stoffer. Denne tolkningen av den toksikologiske rapporten er feilaktig. Funnene fra obduksjonen forblir uendrete», skriver Coconino Countys helsetjeneste.

Statminister Jens Stoltenberg og Aleksander Dale Oen (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)