Tirsdag var det duket for pressekonferanse i anledning årets Amanda-nominasjoner.

Juryleder Jan Eggum opplyste fra scenekanten at grunnet få kvinnelige bærende roller i norsk film 2011, er det kun blitt nominert to kvinner i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller».

De nominerte i denne kategorien ble Noomi Rapace for rollen i «Babycall» og Helene Bergsholm for rollen i «Få meg på for faen».

Les også: Derfor forlot hun Amanda-utdelingen i all hast

– Heier på damene

Dette synes både jurylederen, samt skuespillerne er trist.

– Jeg synes jo det er veldig synd, for jeg elsker jo kvinner. Så jeg vil jo at kvinner skal være over alt, styre alt og bestemme alt, sier han.

– Hvorfor tror du det er slik?

– Nei, det er vel litt tilfeldigheter, men det viser at mange roller innenfor teater og sånt, store roller er for menn. Så det tar vel litt tid å snu den trenden litt, sier han.

– Dessverre er det slik, jeg synes det er synd. Jeg heier på dere damer.

Det er klart jeg synes det er dumt. Jeg elsker jo damer, så jeg heier selvsagt på kvinnene, sier skuespiller Jon Øigarden.

Han ble selv nominert for rollen i «Varg Veum – I mørket er alle ulver grå».

Les også: Her kliner Janne Formoe til med Ingar Helge Gimle

– Sterk melding

Skuespiller Ingrid Bolsø Berdal skal lede Amandapris-utdelingen fra Haugesund i august.

– Det er et sterkt og tydelig signal fra juryen når de velger å nominere to kvinner og fire menn. Jeg leste nominasjonslisten i sta, og tenkte «jøss, det er sterk melding». Det er et toegget sverd på et vis. Jeg vil ikke stå her og klage og syte på at det er sånn og sånn, og ønsker ikke å si at vi som kvinnelige skuespillere ikke får nok å gjøre. Det er ikke det det handler om, men at det fra kunst- og kultursiden hvilke historier vi forteller til publikum. Det er ikke slik at det er flere sterke historier om menn enn om kvinner, og vi ønsker jo også å se historier om kvinners liv, og hvilke utfordringer kvinnen står overfor. Men jeg tror det kommer til å bedre seg. Og Norsk filminstitutt ga nylig penger til seks filmer, og fem av dem har sterke, s tore kvinnelige roller. Så for neste år tror jeg det kommer en drøss av store kvinnelige roller, sier hun til «God kveld Norge».

– Men burde det ikke vært jevnere i dag?

– Jeg vil si at det er svært spesielt at det kun er to kvinner som er nominert, og jeg skulle selvsagt ønske at det var flere store kvinnelige roller i året som gikk, sier hun.

– Feil

Juryleder Jan Eggum synes det er på tide med en jevnere fordeling, også på kinolerretet.

– Det er veldig dumt. Kvinner er jo halvparten av befolkningen, så det er veldig feil at de ikke skal prioriteres. Nå er det jo så mange nye kvinnelige filmarbeidere i Norge, både regissører og andre, og de har jo nesten et ansvar for å få inn flere. For meg er det naturlig at dette forandrer seg, og det håper vi, sier han.