Såkalte robotstøvsugere skal angivelig kjøre rundt på gulvet å gjøre rent mens du sitter i sofaen.

Ifølge Forbrukerrådet, avslører en test gjort av det danske forbrukermagasinet Tænk, at dagens robotstøvsugere slettes ikke imponerer.

Se også: Robotstøvsuger sluttet å suge opp støvet

Takler ikke tepper

Av de testede modellene er det kun én modell som faktisk fortjener betegnelsen støvsuger. Indream Neato XV15 er den eneste robotstøvsugeren i testen som har sugefunksjon.

Alle andre modellene bruker ulike former for børster for å samle støvet. Børstefunksjonen fungerer ifølge Tænk, overhode ikke på tepper.

Les også: Tusenvis av nordmenn har kjøpt støvsuger til 32.000 - de er lurt, mener eksperten

Scoret lavt

Flere av modellene i testen har problemer med å komme til i hjørner. Det er kun to av 14 robotstøvsugere som klarer å fjerne støv i hjørner. De aller fleste har problemer med å rengjøre rundt stolben, bordben og lignende.

Robotstøvsugerne i testen er såpass dårlige at ingen av de 14 testede produktene fikk mer enn 52 av 100 mulig poeng.

Høyest poengsum i testen fikk Irobot Roomba 555. Modellen scoret så vidt over halvveis, og har en prislapp på mellom 2 800 og 3 500 kroner i Norge.

Se også: Test av dopapir: – Au! Dette dopapiret er for hardt

Kostbare duppedingser

Til tross for alle problemene, er prislappen på robotstøvsugere relativt høy.

De fleste ligger i prisklassen 2 000 til 4 000 kroner. Flere av robotsstøvsugerne koster altså like mye som en god, ordinær støvsuger.

Dyre batterier gjør at prisen på robotstøvsugerne presses opp. Det er også greit å ha i bakhodet at disse batteriene vil miste kapasitet over tid, og at et nytt batteri kan bli kostbart.

Se også: Topp moderne hus ble ulevelig «badstue»

Kan ikke erstatte forgjengeren

Per i dag, er robotstøvsugerne lagt fra å erstatte den tradisjonelle støvsugeren som er betjent av mennesker. Robotstøvsugere klarer verken å flytte på møbler, har problemer med å komme seg over høye lister i tillegg til at de verken kan støvsuge lister eller trapper.

Så hva duger robotstøvsugere til? Ifølge Forbrukerrådet og Tænk, kan de i beste fall fungere som et supplement i boliger med store, harde gulvflater med færrest mulig møbler, ledninger dørstokker og andre hindringer.

Se hvordan det gikk da TV 2 hjelper deg bruke robotstøvsuger i tre måneder:

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter