De to presidentene møtte hverandre under G20-toppmøtet i Mexico mandag. Det var det første møtet mellom dem siden Putin ble gjeninnsatt som Russlands president tidligere i vår.

Øverst på dagsorden sto krisen i Syria, og de to presidentene oppfordrer i en felles uttalelse partene i det borgerkrigsherjede landet til å inngå en våpenhvile og overholde den.

Obama sa at han og hans russiske kollega er enige om at volden i Syria må stansen umiddelbart og at det er nødvendig med en politisk løsning på konflikten.

Putin understreket at både han og Obama var enige om flere punkter om Syria-krisen.

Ingen detaljer

Noe av det de er enige om er ifølge Obama at USA og Russland må jobbe tett med internasjonale aktører, deriblant spesialutsending Kofi Annan, for å finne en løsning på borgerkrigen i Syria.

Noen flere detaljer om hvordan de mener krisen kan løses, kom de imidlertid ikke med.

Verken Obama eller Putin sa noe om uenighetene mellom USA og Russland, som er og har vært dypt uenige om hva som må til for å løse konflikten og få slutt på blodbadet. Myndighetene i Moskva har hele tiden holdt fast på sin støtte til Assad-regimet og har flere ganger lagt ned veto mot Syria-resolusjoner i Sikkerhetsrådet.

Russerne sier også konsekvent nei til militær intervensjon for å fjerne regimet i Damaskus.

Første møte

Under det to timer lange møtet mandag diskuterte de to presidentene også Iran, det omstridte amerikanske rakettskjoldet i Europa og handelsavtaler blant andre temaer.

Møtet var det første etter at president Putin byttet plass med Dmitrij Medvedev, som nå er russisk statsminister. Men det er ikke den første sjansen de har hatt til å møtes.

I forrige måned uteble Putin fra NATO-toppmøtet i Chicago. Han dukket heller ikke opp på G8-møtet på den amerikanske presidentens landsted Camp David, men sendte i stedet statsminister Medvedev.

Begge avbudene har blitt tolket som en fornærmelse mot Obama, som angivelig ikke har et spesielt godt forhold til sin russiske kollega. (©NTB)