øyne (Foto: Leah Anne Thompson)
øyne (Foto: Leah Anne Thompson)

Derfor får du poser under øynene

... og slik blir du kvitt dem.

Det er ingen god følelse å våkne opp om morgenen og bli møtt i speilet av to poser på størrelse med dem du får i butikken plassert rett under øynene.

Mange kvinner ser seg da nødt til å la fjeset få en overhaling av sminkekosten før de haster videre til dagens gjøremål. For menn er det ikke like enkelt.

Les også: Menn vil ha Botox

Årsakene

Så hvorfor dukker disse plagsomme posene opp? Ifølge hudpleiespesialist Anne Berit Eide ved Oslo Hudpleieklinikk er det flere årsaker bak.

– Det kan lett samle seg hevelser rundt øyepartiet som har svært mye blod og væske i forhold til størrelsen på øyeområdet. Slik man hovner opp i beina eller fingrene, kan en også hovne opp rundt øynene. Det kan komme av at det er for dårlig sirkulasjon i kroppen, spesielt hvis man er mye sittestillende. Ligger man med hodet ned om natten, vil så og si alle våkne opp med hovne øyne. Men for de fleste går det seg jo til når man reiser seg og kommer i bevegelse. Andre faktorer som spiller inn er livsstil, genetikk eller begge deler. Huden er svært tynn og elastisk rundt øynene, og kan tøyes veldig. Hvis det blir strekt ut gjentatte ganger, blir det gjerne værende slik og posene danner seg. Mye saltinntak og for lite veske spiller også inn. Drikker man mye alkohol, så får man feil veskebalanse, som igjen er med og påvirker, forteller Eide til God morgen Norge.

Les også: Cellulaze: Ny behandling skal fjerne cellulitter for alltid

Slik motvirker du dem

Men heldigvis finnes det råd om opphopningen har skjedd. Med noen enkle tiltak kan man være så heldig og bli kvitt både ringer og poser.

– Hvis det er på grunn av livsstil, må man sørge for det motsatte. Hodet bør ligge litt høyere enn knærne om natten, slik at lymfene kan ha gode dreneringsmuligheter. Det er viktig at man lar vesken renne riktig vei. Også bør man sørge for god sirkulasjon i kroppen, og huske på at salt binder veske i kroppen. I tillegg kan man gjøre enkle forebyggende tiltak som å legge på et par fuktige te-poser på øynene mens man ligger med hodet litt opp. Den gode gamle agurkskiven passer også utmerket. Spesialmasker med drenerende og sammentrekkende virkestoffer er også et alternativ, opplyser Anne Berit.

Les også: Dette ville kirurgen fikse på TV 2-journalistens ansikt

Gode renseprodukter

Hudpleiespesialisten anbefaler også at man går til innkjøp av ordentlige renseprodukter, og unngår å bruke produkter som har alt-i-ett.

– Det er viktig med en sminkefjerner spesielt for øyeområdet som er så god at man slipper å gni så mye. I Norge finner vi en del alt-i-ett produkter, som skal fjerne både sminke og maskara, men det vil være som å vaske silke med salmiakk. Maskaraen har en helt annen kjemisk sammensetning enn for eksempel pudder, og slike produkter sliter veldig på huden. Skaff deg derfor skikkelige renseprodukter.

Hvis alle disse tiltakene ikke fungerer kan man også gjøre øyeplastikk, men det er kun noe Anne Berit anbefaler om det ikke er annen utvei.

– Hos enkelte som har store plager med poser under øynene, kan plastisk kirurgi være et alternativ. Det kan da brukes laser, eller at man fjerner hele posen. Dette trenger ikke å ha noe med forfengelighet å gjøre, men av rene praktiske årsaker.

Les også: Dette frykter vi mest ved å bli eldre

Streker under øynene

Noen opplever kanskje også at de har synlige streker under øynene som er vanskelig å kvitte seg med.

– Restylane som er en filler kan også legges inn som en liten stripe eller fyll under huden,dette gir en korrigerende effekt og virker oppstrammende. Vær nøye med og spørre behandler om de har erfaring med disse behandlingene fra før. Be om gratis konsultasjon. Men igjen, det er viktig å prøve de mer naturlige tiltakene først. Vi jenter har en tendens til å henge oss opp i ting, selv om det ikke er noen grunn til det, sier Anne Berit.