Tysk minister vil gi Hellas slakkere tøyler

Tyskland forventer at Hellas vil respektere inngåtte avtaler, men signaliserer samtidig at det kan være rom for å lette litt på reformpresset.

JUBEL: Lederen av Nytt demokrati, Antonis Samaras, ble møtt av jublende tilhengere da han erklærte valgseier søndag 17. juni.  (Foto: JOHN KOLESIDIS/Reuters)
JUBEL: Lederen av Nytt demokrati, Antonis Samaras, ble møtt av jublende tilhengere da han erklærte valgseier søndag 17. juni. (Foto: JOHN KOLESIDIS/Reuters)

– Det står klart for oss at Hellas ikke må tvinges til å strekke seg for langt, sier visefinansminister Steffen Kampeter i et intervju med TV-kanalen ARD, dagen etter at det var klart at konservative Nytt demokrati hadde vunnet det greske valget og at faren for en gresk euroexit dermed var avverget.

Tyskland krever samtidig at Hellas innfrir løftene om harde kutt i bytte mot kriselån.

Vanskelige regjeringsforhandlinger

Nytt demokrati starter mandag den vanskelige jobben med å forsøke å danne en koalisjonsregjering etter den knappe valgseieren over venstresiden.

– Vi har ingen tide å miste, sa partileder Antonis Samaras sent søndag kveld.

Valget ga et flertall til partiene som støtter den krisepakken med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

PASOK-leder Evangelos Venizelos sa etter at resultatet var klart at de ikke ville delta i en regjering uten at Syriza er med, noe den venstreradikale alliansen sier blankt nei til.

Uklar PASOK-støtte

Men kilder i PASOK opplyser til Reuters at partiet mandag skal ta stilling til hvordan de skal støtte en ny koalisjonsregjering. Enten ved å delta eller ved kun å støtte den i nasjonalforsamlingen.

Da nesten alle stemmene var talt opp, viste tallene at Nytt demokrati vant valget med 29,7 prosent, foran Syriza med 27 prosent. PASOK endte på 12,3 prosent.

«Folket talte i går og ga et klart mandat til proeuropeiske partier om å samarbeide og sloss for å beholde Hellas i euroen», skriver Hellas' største avis Kathimerini mandag.

Syriza vil slåss

– Det kan ikke bli store endringer i forpliktelsene Hellas har undertegnet i avtalen. Men jeg ser for meg at vi kan diskutere en forsinkelse når det gjelder å oppnå målene, sier utenriksminister Guido Westerwelle.

Men selv om Hellas får lempet noe på de tøffe vilkårene for milliardlånene, blir det en svært vanskelig jobb å gjennomføre reformene. Flere eksperter spår en kort levetid for en ny regjering.

Partileder Alexis Tsipras (37) sier Syriza som største opposisjonsparti nå skal slåss mot krisepakken og forsøke komme til makten så raskt som mulig. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2