Økende fedme kan ifølge forskere ha samme innvirkning på klodens ressurser som en milliard ekstra mennesker.

Forskerne ved London School of Hygiene and Tropical Medicine anslår vekten til verdens befolkning til 287 millioner tonn.

Befolkningen i Nord-Amerika har den høyeste gjennomsnittsvekten. Til tross for at bare seks prosent av verdens befolkning bor på det kontinentet så står de for en tredjedel av den ekstreme overvekten.

Les også: Italienske barn feitest i Europa

– Når det snakkes om bærekraftighet, tenker folk automatisk på befolkningsvekst. Men det handler faktisk ikke om hvor mange munner det er å mette, men hvor mye mat hvert menneske trenger, sier professor Ian Roberts til BBC.

Snittvekten i verden er 62 kilo

På bakgrunn av tall fra Verdens helseorganisasjon har forskerne funnet ut at snittvekten i verden er 62 kilo, men med store regionale forskjeller. I Nord-Amerika er snittvekten 80,7 kilo, mens den i Asia er 57,7 kilo.

– Hvis alle i verden hadde hatt samme overvekt som i USA, så ville det i gjennomsnitt vært som en milliard ekstra mennesker, sier Roberts.

Han legger til at det ville hatt enorme konsekvenser for planeten.

Les også: Norske barn er Europas sunneste

Henger sammen med bilbruk

At USA topper på skalaen av overvektige er ikke særlig overraskende. Men blant landene på topp ti-listen med fedmeproblemer er også Qatar, Egypt, Kroatia og Kuwiat. Dette henger ifølge forskerne sammen med utstrakt bruk av bil.

– En av de mest avgjørende faktorene for snittvekten er bilbruk per innbygger, sier Roberts.

Han er derfor ikke overrasket over overvekten i de arabiske landene.

– De beveger seg lite. Bilen brukes overalt, sier Roberts.

Japen som forbilde

I mottsatt ende av statistikken finner vi Eritrea, Vietnam og Etiopia. Forskerne prøver likevel å si at det å være tynn og slank ikke nødvendigvis henger sammen med fattighet.

Japan trekkes fram som et godt ekspempel.

– Gjennomsnitts BMI (body mass index) i USA i 2005 var 28,7, mens den i Japan var 22. Du kan altså være slank uten å være fattig, og det er Japan et godt eksempel på, sier professor Ian Roberts.