Kristian Fjellanger har gått ned 70 kilo. Han er lei kroppsfokuset i mediene, og er bekymret for den nye generasjonen som skal vokse opp med det enorme kroppspresset i samfunnet. (Foto: God morgen Norge)
Kristian Fjellanger har gått ned 70 kilo. Han er lei kroppsfokuset i mediene, og er bekymret for den nye generasjonen som skal vokse opp med det enorme kroppspresset i samfunnet. (Foto: God morgen Norge)

– Jeg slanket meg for å få pult

Da Kristian Fjellanger (34) slanket seg var vekten aldri et naturlig tema i kompisgjengen. Ingen snakket om det. Det ble sett på som svakt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens kvinner trener sammen og slanker seg sammen, er menn og fedme fortsatt tabu.

Fra å veie nærmere 140 kilo, veier Kristian Fjellanger (34) nå 70 kilo. Kristian var halvert, og alt kompisene sa var:

«Du har skrevet bok. Stilig»

Også gav de han en klapp på skuldra.

– Menn snakker ikke om overvekt, sier Kristian Fjellanger, som har skrevet en selvbiografi om det å være tjukk og skammen rundt det.

Til alle menn: Her er den største helsetrusselen for din alder

– Vil pule

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet har det siden 80-tallet vært en fordobling i antall fete kvinner, mens det har vært en tredobling av fete menn i Norge.

Fjellanger etterlyser gode tiltak, spesielt mot menn.

– Jeg slanket meg ikke fordi jeg var redd for diabetes. Jeg slanket meg fordi jeg ville få pult, sier han ubeskjedent.

Les også: Har vi virkelig sex på hjernen?

Helserisiko ved overvekt:

Personer med kraftig overvekt og fedme har statistisk sett økt risiko for type 2 diabetes, sykdommer i galleveiene, pustestopp om natten (søvn apné), hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, slitasjegikt i knær og hofter og enkelte kreftsykdommer som tykktarmskreft hos menn. Derimot er risikoen for benskjørhet lavere hos eldre overvektige enn hos tynne eldre.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Er du overvektig? Regn ut din BMI her.

Kropp – en «dameting»

Da Kristian slanket seg var vekten aldri et naturlig tema i kompisgjengen. Ingen snakket om det. Det ble sett på som svakt. Og kvinnelig.

AVKLEDD: Forfatter Kristian Fjellanger har kledd av seg i protest mot mediene som har hengt seg opp i hvordan man skal få den perfekte, sexy sommerkroppen. (Foto: Fra boken "Feit")

Når jeg ga ut boken «Feit» ble jeg kontaktet av mange gutter og menn som slet med ting i forhold til kroppen sin, men som ikke turte å snakke om det. Fordi det er en dameting. Når det gjelder kroppen har kvinner helt klart et monopol på å være offer, sier han.

Les også: Hver fjerde 11-åring har gått på slankekur

Flaut å være på slankekur

Kristian veide 140 kilo og synes det var ubehagelig å snakke om vekten sin. Når kollegaene på jobben snakket om at de skulle spille fotball etter jobben latet han som om han var opptatt med noe annet. Han var jo for tjukk til å spille fotball.

– Det er skambelagt å være feit, sier han og fortsetter:

– Det er også tabu å slanke seg som mann.

Når det var kake på kontoret var det alltid en utfordring å si nei – ikke først og fremst fordi han hadde veldig lyst på kake.

– Det virker veldig rart for en mann å si «nei takk, jeg er på slankekur», sier Kristian.

Les også: Her er de ti hotteste helsetrendene

Sex i mørket

Han har innsett at han aldri får kroppen til David Beckham eller Andreas Thorkildsen uansett hvor mye han trener.

– Fedme er et alvorlig problem som må tas på alvor, men det handler ikke å ha en perfekt kropp. Det handler om å trives i den kroppen man har, sier han.

«– Pul med den kroppen du har» er overskriften i et ti siders langt intervju med Fjellanger i neste nummer av Cupido.

Hva mener du med det?

– Den kroppen du har må fungere til alt. Mange menn tør ikke gå på sjekkeren. De føler seg rett og slett ikke godt nok. Men de færreste er fornøyd med seg selv, heller ikke den du sjekker opp. Drikk en ekstra øl. Slå av lyset.

Les også: Penisen går opp når vekten går ned

Se intervju med Kristian Fjellanger i God morgen Norge her: