NY TRASE: Birkebeinerløpet er lagt om for å skåne beina til deltakerne. Men traseen er fortsatt krevende, konstaterer testløperne (fra v.) Erling Jevne, Torstein Drivenes og Brit Pettersen Toft. (Foto: Olsen, Geir/)
NY TRASE: Birkebeinerløpet er lagt om for å skåne beina til deltakerne. Men traseen er fortsatt krevende, konstaterer testløperne (fra v.) Erling Jevne, Torstein Drivenes og Brit Pettersen Toft. (Foto: Olsen, Geir/)

Den nye Birken-løypa tar pusten fra deg

Birkebeiner-legender har testet traseen som 10.000 skal løpe til høsten. Her er deres dom.

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn proff pulsklokke

I år arrangeres Birkebeinerløpet for 15. gang. Men når startskuddet går 15. september legger deltakerne ut i nytt og ukjent terreng.

– Vi måtte ha en ny trasé. En trasé vi kunne vokse i og hvor belastningen på beina ble mindre, forteller daglig leder Rune Bergsodden.

LES OGSÅ: Gjørmeløp er blitt trendy

Erling_Jevne
Erling_Jevne

Skikongen tester
Ny start er på Birkebeineren Skistadion og målgang er som tidligere ved Håkons Hall. Løypelengden er uforandret: 21 km.

Se kart og løypeprofil her!

Skikongen Erling Jevne (46) har vunnet Birkebeinerrennet hele syv ganger, men også seiret i Birkebeinerløpet (1999). Sammen med Brit Pettersen Tofte (50) og 11 andre meritterte løpere har han testet den nye løypa.

– Lettløpt, men krevende
– Dette var en helt annen opplevelse. En løype som passer meg langt bedre, og jeg tror det også gjelder for svært mange andre. Traseen er lettløpt, men krevende. Du skal være i god form for å løpe fort her, sier Jevne.

LES OGSÅ: Menn spiser grønnsaker for å gjøre konen glad

Eirin
  Roland Udnæs og Morten Eide Pedersen. (Foto: Olsen, Geir/)
Eirin Roland Udnæs og Morten Eide Pedersen. (Foto: Olsen, Geir/)

LES OGSÅ: Slik takler du styrkeprøvene

Testrunden ble unnagjort på rundt to timer, men panelet mener at den aller raskeste i september vil løpe minst en halvtime fortere.

– Dette er en trasé som passer alle, både mosjonist og elite. Tøffest er det i starten, underlaget er skånsomt. Jeg tror flere langrennsløpere vil trives med denne traseen. Ikke minst er det en strålende treningsrunde hele året, sier Torstein Drivenes, elitetrener i Lillehammer Skiklub.

Disse testet Birken-løypa: Steinar Brekke, Åge Ludvigsen, Tor Skraastad, Randi Knudsen, Tore Ruud Hofstad, Roger Aa Djupvik, Eirik Kurland Olsen, Pål Golberg, Morten Eide Pedersen, Eirin Roland Udnæs, Torstein Drivenes, Brit Pettersen Tofte og Erling Jevne.

LES OGSÅ: Her kan du løpe naken

Håper på 10.000
Arrangøren håper at endringene som blir gjort tiltrekker seg enda flere deltakere. Målet er å passere 10.000 løpere i år.

Fra før er Birkebeinerrennet på ski (16.500 deltakere) og Birkebeinerrittet på sykkel (18.000) blant de største konkurransene i sitt slag i verden.

Alle som fyller 16 år i 2012 kan delta.

Mindre værutsatt
– Vi er helt sikre på at den nye traseen blir mer vennlig for bein og knær, og den er mindre sårbar ved dårlig vær, uttaler Rune Bergsodden.

Totalt investerer arrangørene 350.000 kroner for å binde Lillehammers to flotteste turområder sammen.

Ny start for UltraBirken løp er på Sjusjøen og målgang er ved Håkons Hall. Løypa er på 58 km.

LES OGSÅ: – Hurra, jeg har fullført mitt første maraton!

Alle som klarer merket i Birkebeinerrennet, Birkebeinerrittet og Birkebeinerløpet i løpet av et kalenderår får utmerkelsen Super Birkebeiner. Det er premie og diplom til alle som fullfører.

Det er cirka 3000 Birken-trippeldeltakere hvert år. Mellom 700 og 800 deltakere får årlig betegnelsen Super-Birkebeinere.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!