Rodney King og politivold (Foto: AFP/AP montasje: TV 2)
Rodney King og politivold (Foto: AFP/AP montasje: TV 2)

Politivoldsofferet Rodney King (47) er død

LA-politiets brutale rundjuling av Rodney King ble filmet og førte til voldsomme opprør. Denne helgen ble han funnet død på bunnen av et svømmebasseng.

King ble 47 år gammel. Det var ifølge nettstedet TMZ hans forlovende Cynthia Kelley som fant ham død i bassenget deres hjemme i Rialito, California.

Han kom som en rakett inn i offentligheten da en tilfeldig forbipasserende som filmet politimennenes overfall på ham i mars 1991. King var ubevæpnet og det var klart at angrepet fra politiets side skjedde helt uprovosert.

Han var mistenkt for å kjøre i ruspåvirket tilstand. King, som egentlig hette Glen til fornavn, nektet å gå ut av bilen, og ble da banket opp av fire tjenestemenn. Flere andre ble stående passiv og se på.

Likevel ble det hevdet i politirapporten at King hadde angrepet, og at de bare forsvarte seg selv.

Se videoopptaket av overfallet her:

622616

Sterke beviser til tross: Tre av de fire betjentene ble på sensasjonelt vis frifunnet av en domstol året etter. For fjerdemann klarte ikke juryen å bli enig, og også han gikk fri.

Dette vakte voldsomme reaksjoner, spesielt i de svarte miljøene i LA: I løpet av kort tid brøt det ut voldsomme opptøyer.

Inntil politiet med støtte fra militære styrker fikk kontroll, hadde 53 menneskeliv gått tapt. 2383 ble skadet, det ble startet over 7000 branner og 3100 bedrifter ble utsatt for skadeverk.

Se video av opptøyene her:

622621

Saken har fått stort betydning som symbol på rasemotivert diskriminering og politivold. Dette skjedde i en periode hvor det var svært sterk spenning mellom svarte miljøer og myndighetene i storbyen på den amerikanske vestkysten.

Dødsårsaken er så langt ikke kjent. Bortgangen skjer bare to måneder etter at han gå ut boken «The Riot Within», hvor han reflekterer over hvordan de 20 årene etter overfallet har gått.

Rodney King bok (Foto: AFP)
Rodney King bok (Foto: AFP)

En som blir banket opp helt umotivert er neppe det man vil kalle heldig, men i forbindelse med lanseringen var det nettopp denne merkelappen King satte på seg selv.

– Jeg var en av de heldige. Det var et mirakel at det kameraet var tilstede, sa King ifølge Huffington Post.

Han har likevel ikke taklet den høyst ufrivillige kjendisstatusen sin like godt hele tiden. I løpet av årene som har gått etter at han dukket opp i den offentlige debatten om rasediskriminering, har han flere ganger blitt pågrepet for andre forhold.

– Men nå har jeg det bra. Jeg har funnet roen, sa han i april.