Cristiano Ronaldo og Bruno Alves (Foto: Matthias Schrader/Ap)
Cristiano Ronaldo og Bruno Alves (Foto: Matthias Schrader/Ap)

Se Ronaldo-målene som sendte Nederland hjem som slakt

Null poeng på tre kamper ble fasiten for Nederlands nitriste EM.

Portugal-Nederland 2-1

Se høydepunktene i videovinduet øverstNederland ble regnet som en av de største forhåndsfavorittene i EM.

Etter lagets tredje kamp i «dødens gruppe» søndag, kan det bare konkluderes med at de oransje ble utsatt for et nådeløst drap i Polen og Ukraina.

Stjernene sviktet
For etter å ha møtt Danmark, Tyskland og Portugal står Bert van Marwijks lag bare igjen med en smultring; null poeng av ni mulige.

Dette skjer bare to år etter at laget spilte VM-finale i Sør-Afrika, og de fleste vil nok være kjapt ute med å klandre stjernespillere som Arjen Robben og Robin van Persie som sviktet kapitalt, og et forsvar som på ingen måte kan måle seg med de beste i Europa.

Taus om fremtiden
Landslagssjef Bert van Marwijk svarte på følgende vis da han på pressekonferansen etter kampen ble spurt om han trekker seg fra stillingen:

– Jeg har kontrakt til 2016. Her sitter jeg rett etter et EM-tap, og du kan spørre meg om hva som helst, bare ikke fremtiden min.

Bert van Marwijk (Foto: Matthias Schrader/Ap)
Bert van Marwijk (Foto: Matthias Schrader/Ap)

– En fiasko fra A til Å
Wolves-manager Ståle Solbakken gjestet TV 2s EM-studio, og var like overrasket over den elendige poengfangsten som alle andre.

– Nederland har vært en fiasko fra A til Å. De gikk inn som en av favorittene i EM, men står med null poeng på tre kamper. De har vel knapt tapt en kamp siden VM-finalen. Jeg tror de har tapt en kamp i kvaliken, mot Sverige, da de allerede var videre. Dette ville gitt høye odds før mesterskapet, fortalte Solbakken.

Pangstart
Etter to tap måtte «Oranje» ha tre poeng mot Portugal i søndagens avgjørende oppgjør, og de måtte i tillegg vinne med minst to mål, samtidig som de var avhengige av at Tyskland slo Nederland.

Og det startet så lovende for de for anledningen svartkledte spillerne, for etter bare elleve minutter sørget Rafael van der Vaart for 1-0 med et langskudd som curlet inn i hjørnet.

Pasningsslurv
Fem minutter senere fikk vi se et eksempel på litt av årsaken til hvorfor dette Nederland-mannskapet forsvinner ut av sluttspillet. Gregory van der Wiel serverte ballen på et sølvfat til Helder Postiga med en horribel feilpasning, men spissen klarte ikke å sette ballen mellom stengene da han kom alene med Maarten Stekelenburg.

Etter 22 minutter hintet Cristiano Ronaldo litt om det som skulle komme, men headingen fra Real Madrid-stjernen gikk rett på keeper.

Ronaldo straffet debutanten
Da var han mer heldig med avslutningen like etterpå. Mesterskapets yngstemann, Nederlands venstreback Jetro Willems, slo en håpløs pasning som ble fanget opp av Portugal, og Ronaldo var nådeløs da han ble tredd gjennom alene med keeper. Midtstopper Ron Vlaar var etter Real Madrid-stjernen, men klarte ikke å kaste seg foran ballen i tide.

Premisset var nå like klart for Nederland som det var før kampen startet. De måtte ha to mål, men lagets angrepsspillere viste seg å være like tannløse foran mål som de har vært i hele sluttspillet.

Cristiano Ronaldo (Foto: FELIX ORDONEZ/Reuters)
Cristiano Ronaldo (Foto: FELIX ORDONEZ/Reuters)

Iscoole Cristiano
Det var også Nani da han fikk en eventyrlig mulighet til å sende Portugal opp til 2-1 etter 71 minutter, for Manchester United-vingen presterte å sette ballen rett på keeper fra to meter etter et flott forarbeid fra Ronaldo.

Sistnevnte skulle gjøre opp for bommen like etterpå. Portugal kontret, og Ronaldo fikk en krempasning på hjørnet av sekstenmeteren. Like enkelt som elegant ventet han ut forsvarsspilleren som kom stormende tilbake for å dekke målet, og med motstanderen i pølseboden kunne Ronaldo sette ballen kontrollert forbi Stekelenburg til 2-1.

Ståle Solbakken lurer nå på om Ronaldo har funnet tilbake formen.

– Ronaldo er tilbake! Kanskje blir han turneringens spiller? De møter Tsjekkia i kvartfinalen, og der har de alle muligheter, sa Solbakken i TV 2s EM-studio.

Stolpetreff
Nederland forsøkte seg på en desperat sluttspurt, men Rafael van der Vaart traff bare stolpen, og Robin van Persie sviktet igjen da han ble spilt gjennom alene mot keeper.

Cristiano Ronaldo holdt på å sikre seg et hat-trick like før full tid, men også Ronaldos forsøk smalt i stanga.

Nederlands EM-fiasko var likevel fullstendig komplett uten en ekstra scoring fra målmaskinen.

Robin van Persie og Wesley Sneijder (Foto: FILIPPO MONTEFORTE/Afp)
Robin van Persie og Wesley Sneijder (Foto: FILIPPO MONTEFORTE/Afp)

Se høydepunktene i videovinduet øverst

Tyskland gruppevinner
Litt hyggeligere var mesterskapet for Danmark, men Morten Olsens menn røk også ut av EM etter et 1-2-tap i siste kamp mot Tyskland.

Tyskerne går til kvartfinale som gruppevinner, der de skal møte overraskelseslaget Hellas. Joachim Löws mannskap får følge av Portugal, som møter Tsjekkia i sin kvartfinale.

Lagoppstilling Portugal (4-3-3):
R. Patrício - J. Pereira, B. Alves, Pepe, F. Coentrão - R. Meireles, M. Veloso, J. Moutinho - Nani, H. Postiga, C. Ronaldo

Lagoppstilling Nederland (4-2-3-1):
M. Stekelenburg - G. van der Wiel, J. Mathijsen, R. Vlaar, J. Willems - N. de Jong, R. van der Vaart - A. Robben, R. van Persie, W. Sneijder - K. Huntelaar

Dommer:
Nicola Rizzoli, Italia

Fotball-EM i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk