Tragedien skjedde i den populære dyreparken Kolmården, like ved Norrköping. Redningstjenesten ble varslet klokken 11.11, og det ble lenge meldt at kvinnen var skadet.

Men ved 14.30-tiden er det klart at kvinnen i 30-årene har mistet livet etter det brutale overfallet i innhegningen i parken. Etter det tv2.no forstår, kan det ha gått svært lang tid før redningsmannskapene kunne ta seg inn til kvinnen.

– Hun klarte seg ikke. Det er så trasig at det ikke finnes ord. Hun var svært ille tilredt da våre mannskaper kom seg inn til henne, og etter det jeg har fått opplyst så døde hun på stedet, sier innsatsleder Jan Tengeborg ved redningstjenesten i Östergötland.

Fem ambulanser rykket ut til stedet, og de andre ansatte i parken gikk straks i gang med å skyte bedøvelsespiler på ulvene. Angrepet skjedde inne i en innhegning hvor de besøkende har mulighet til å mate dyrene. Der ble hun uten forvarsel omringet og angrepet av åtte ulver, ifølge zoologisk leder Mats Höggren ved dyreparken.

– Rev og slet i liket

– Vi ble møtt av sjokkerte mennesker og kom oss ikke til den skadde kvinnen. Det går ikke an å bare å gå rett inn i en ulveflokk, og de rev og slet i den døde dyrepasseren, sier Jan Tengeborg til TT.

Det svenske nyhetsbyrået TT melder at det er en dyrepasser ansatt ved parken som er død.

Kolmården dyrepark (Foto: Wikimedia Commons)

Hva som fikk ulvene til å angripe kvinnen er så langt ikke brakt på det rene, ifølge Sveriges Radio. På en pressekonferanse klokken 16 bekreftet dyreparkens ledelse at ingen besøkende befant seg i innhegningen da angrepet skjedde.

– Det var ingen øyenvitner til det som skjedde, sier Mats Höggren. Han bekrefter at ingen av ulvene blir avlivet etter angrepet, men inntil videre får hverken besøkende eller ansatte nærme seg flokken.

Ikke redde for mennesker

– Det er ekstremt uvanlig at noe slikt som dette hender og jeg har aldri hørt om noe lignende, sier leder Tomas Frisk i Svenska Djurparksforeningen til SVT.

Ulveeksperten Olof Liberg understreker imidlertid at man aldri kan være helt sikker:

– Det har faktisk skjedd før. Dyr i dyreparker er ikke redde for mennesker og det kan skje ulykker, sier Liberg, som jobber ved Sveriges Lantbruksuniversitet.

Dyreparkens vanlige opplegg er etter det tv2.no forstår slik at de besøkende sammen med en dyrepasser får være sammen med ulvene i innhegningen i en times tid. En Youtube-video viser hvordan en stor gruppe besøkende ved en tidligere anledning sitter mellom ulvene, som spirnger løst omkring i flokk.

Nærkontakt med ulvene i Kolmården – se video:

Kvinnens nærmeste pårørende er underrettet, og et kriseteam tar seg nå av de andre ansatte ved parken. Ved 15.30-tiden har også politiet startet tekniske undersøkelser på stedet.

Angrep jente tidligere i år

Det er slett ikke første gang at ulvene i parken angriper mennesker, ifølge ulvemotstandernettestedet Vargfakta.se. En 15 år gammel jente skal ha blitt bitt i låret. Da skal årsaken ha vært at jenten fikk panikk mens ulvene stod rundt henne, ifølge Norrköpings tidningar.

I juli 2010 ble en annen ung kvinne angrepet, da helt uprovosert. Og i mai 2007 ble den svenske TV-stjernen Arne Weise slått i bakken av tre ulver.

– Når jeg falt, tenkte jeg at enden var nær, sa han i et intervju etterpå.