Milan Baros Petr Jiracek (Foto: Antonio Calanni/Ap)
Milan Baros Petr Jiracek (Foto: Antonio Calanni/Ap)

Tsjekkia slo naborivalen - videre i EM

Petr Jiracek dagens mann for de røde i kampen mot hjemmefavoritt Polen.

Polen-Tsjekkia 1-0

Medarrangør Polen fikk besøk av naborival Tsjekkia i det mange forventet skulle bli en enkel seier for hjemmelaget mot et Tsjekkia redusert av skader, blant annet uten sin kreative midtbanespiller og kaptein, Tomas Rosicky.

På forhånd var Polen lansert som favoritt til oppgjøret, med hjemmebanefordelen, men også på bakgrunn av prestasjonene de har levert til nå i EM.

Likevel var det Tsjekkia som vant skjebneoppgjøret i Wroclaw fortjent, en by som faktisk ligger nærmere Tsjekkias hovedstad, enn Polens hovedstad. Dermed er Tsjekkia klar for EMs kvartifnale, mens Polen må følge mesterskapet videre som tilskuere.

– Jeg så Tsjekkia mot Norge i høst. Norge vant enkelt, og nå er Tsjekkia videre i EM, overraskende, sa Erik Thorstvedt på EM-kveld etter kampen.

– Det er utrolig at Tsjekkia kan gå videre, slik de har sett ut i de to første kampene i denne runden, istemte Phil Tompson.

Det var da også Polen som kom best i gang, i de første tretti minuttene av kampen styrte de kampen, men etter det tok Tsjekkia over, og i andre omgang styrte de alt. Lenge så det ut til at de savnet den kreativiteten som Tòmas Rosicky normalt bidrar til, men så kom forløsningen.

I en kraftfull kontring spilte Milan Baros ballen til Petr Jiracek som dro av en polsk forsvarsspiller, og deretter knuste hjemmelagets fotballhjerter med å sette ballen inn bak Przemyslaw Tyton, foretrukket foran Arsenal-målvakt Wojciech Szczesny til dette opprøret.

Milan Baros Petr Jiracek (Foto: Antonio Calanni/Ap)
Milan Baros Petr Jiracek (Foto: Antonio Calanni/Ap)

Tyton kunne vanskelig lastes for målet, og stod ellers en god kamp for Polen.

Målvakten i andre buret, Petr Cech, var travel de første 30 minuttene, men etter det ble det en roligere kveld for stjernekeeperen. Derfor har han kanskje sine ord i behold når han etter kampen uttaler:

– Vi vinner fortjent.

Polen ble bare den fjerde vertsnasjonen gjennom EM-historien som ikke har kommet seg videre fra gruppespillet. Sveits, Østerrike (2008) og Belgia (2000) er de tidligere vertene som har røket ut. Ukraina kan enda slå følge i dette mesterskapet.

Etter kampen avslørte Polens landslagssjef Franciszek Smuda at han var ferdig i jobben som landslagssjef.

Polen startet best
Det ble gått knallhardt til i duellene fra start, og det var Polen som fikk kampens første mulighet etter bare drøye minuttet spilt, da Dariusz Dudka prøvde seg på et brassespark fra fem meter. Ballen traff nettveggen.

Noen få minutter senere traff hjemmelaget nettveggen igjen, etter et frispark fra hjørnet av 16-meteren. Obraniak fyrte løs, men Cech hadde nok kontroll.

Før 10 minutter spilt blir Robert Lewandowski spilt opp inne i Tsjekkia sitt felt, men under sterkt press fra Theo Gebre Selassie gikk skuddet utenfor fra Lewandowski, som var i ubalanse.

Robert Lewandowski
Robert Lewandowski

Polen styrte mye i begynnelsen av kampen, og fikk en ny sjanse etter frispark fra høyre kant, men skuddet fra forsvarspiller Boenisch gikk utenfor.

Lenger ut i første omgang roet det polske stormløpet seg noe ned, og Tsjekkia fikk kjenne litt mer på ballen. Det ble mer spill på midten, og mer balltrilling, fra begge lag.

Det var likevel Polen som stod for de fleste sjansene i kampen. Nok et farlig skudd fra Boenisch, denne gang fra 25 meter ut på banen, ble glimrende reddet av Peter Cech som måtte strekke seg så lang han var. Liten tvil om at Polen var det farligste laget i innledningen Wroclaw.

Det regnet stadig mer i Wroclaw, og uværet minnet stadig mer om det som fikk kampen mellom Ukraina og Frankrike utsatt en time fredag. Vi så også antydning til lyn og torden da rundt en halvtime av kampen var spilt.

Tsjekkia mer med
Etter 36 minutter spilt fikk Tsjekkia sin første sjanse da Milan Baros lurte offsidefellen, men på avslutningen kan det se ut til at han ikke trodde helt på det selv. En pasning over forsvaret som Baros ikke fikk helt kontakt med. Det kunne nesten se ut som om den tidligere Liverpool-spissen var mer opptatt av å se på linjemannen enn på ballen.

Milan Baros
Milan Baros

Kanskje var det den regnvåte banen som gjorde at Polen ikke kunne holde oppe samme intensitet, men Tsjekkia fikk mer initiativ og skapte også et par småsjanser da det nærmet seg pause.

Knappe fem minutter før pause gjorde Pilar alt selv, og skyter først i medspiller, får ballen i retur og skyter et skudd som Tyton ikke klarte å holde i fast grep, men som han fikk fanget foran Milan Baros.

Første omgang ebbet ut på 0-0, i en omgang der Polen skapte mest, men Tsjekkia tok over en del av banespillet i andre halvdel av omgangen. Det var en dominans de holdt fast i starten av andre omgang, utan at de skapte de helt store mulighetene. Savnet av kreativiteten som kaptein Tomas Rosicky vanligvis tilfører var tydelig.

Venstreback Limbersky fikk andreomgangs første mulighet for Tsjekkia, men avslutningsvinkelen ble for spiss, og skuddet gikk i nettveggen. Polen er en skygge av det laget de var i starten av første omgang.

Polen
Polen

Polen sliter nå, og må ta i bruk stadig styggere midler for å stoppe offensive Tsjekkere. Eugen Polanski fikk gult kort og må stå over neste kamp, om Polen kommer seg videre. En som ikke fikk gult kort men som burde hatt det var Dariusz Dudka, som albuet Vaclav Pilar for å stoppe han.

Tsjekkia fikk mange frispark etterhvert og etter 65 minutter fikk de sin største mulighet i kampen. Et innlegg fra Plasil fant Sivok på fem meters hold. Keeper-reserve Tyton leverer en kjemperedning og viser at han forsvarer å holde Szczesny ut av laget.

Etter 72 minutter kom endelig den forløsende scoringen for Tsjekkia. Petr Jiracek sendte Tsjekkia ledelsen etter en god kontring av de røde. Han fikk ballen av Milan Baros, dro av en Polsk forsvarer og satte ballen i nettet bak Tyton.

Tsjekkia beholdt initativet i kampen mot stadig mer frustrerte Polen-spillere. Et par spede Polen-forsøk da klokken ubønnhørlig tikket mot 90 minutter var alt hjemmelaget fikk til, samtidig som taklingene ble hardere.

Det aller siste som skjedde i kampen var en enorm dobbelsjanse for Polen, blant annet et skudd som slo Cech, men ble reddet på streken. Tsjekkia vant kampen 1-0.

Lagene:
Polen (4-2-3-1): Tyton - Boenisch, Wasilewski, Perquis, Piszczek, Dudka, Polanski - Obraniak, Murawski, Blaszczykowski (k) - Lewandowski
Tsjekkia (4-2-3-1): Cech (k) - Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limberský - Plasil, Hübschman - Pilar, Kolar, Jiracek - Baros