Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs observatørstyrke i Syria innstiller oppdraget, opplyser generalmajor Robert Mood. Årsaken er den eskalerende volden i landet. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Beskjeden kommer bare en dag etter at den norske generalmajoren Robert Mood, som leder FNs observatører i Syria, sa at utsiktene for landet er svært dystre.

– De siste ti dagene har voldsbruken eskalert kraftig fra begge sider, med store tap og betydelig risiko for våre observatører, sa Mood til New York Times.

Robert Mood (Foto: AFP)

Dette sa han ifølge avisen på dagen to måneder etter at FNs sikkerhetsråd ga tommel opp og klarsignal for utplasseringen av observatørene. De skulle i utgangspunktet være i landet i 90 dager.

– Det fremstår som at det er en motvilje mot en fredelig overgang. I stedet så er det en stadig militær fremrykking, sa Mood i går.

LES OGSÅ: Russland sender forsvarsraketter til Syria

– Og de som betaler prisen for dette er den syriske mannen i gata.

– Alvorlig

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det er veldig alvorlig at FN-observatørene innstiller sitt oppdrag i Syria. Han snakket selv med lederen for observatørkorpset for noen dager siden, den norske generalmajoren Robert Mood.

– Han varslet da at dette kunne komme til å skje, sier Stoltenberg til NTB.

Statsministeren beskriver samtalen med Mood som urovekkende, og slår fast at det er i ferd med å bli full borgerkrig i Syria.

– Observatørene var den eneste delen av en sekspunktsplan som ble gjennomført. Men det er begrenset hvor lenge det er meningsfylt å observere voldshandlinger uten å kunne gjøre noe med dem, sier Stoltenberg.

300 i livsfare

Det er totalt om lag 300 internasjonale observatører som de siste ukene har forsøkt å få oversikt over situasjonen i landet.

I en uttalelse på lørdag sier Mood at blodsutgytelsen i Syria utgjør en stor trussel for observatørene i Syra og utgjør en trussel mot oppdraget deres.

Derfor er alle patruljer innstilt inntil videre, melder AP. Situasjonen vil bli vurdert fra dag til dag.

LES OGSÅ: Harde sammenstøt i Syria – minst 80 drept

Blåser i våpenhvilen

Begge partene i konflikten har ignorert våpenhvilen som skulle trådt i kraft 12. april.

Fredag ettermiddag har det vært stor militær aktivitet både i Homs, Aleppo, Daraa og områdene rundt disse byene. De av observatørene som har klart å komme seg ut i felten meldte om vedvarende bombing av sivile nabolag. Dette skjedde samtidig som det pågikk store demontrasjoner mot regimet.