– Mens jeg satt i husarrest hadde jeg ofte følelsen av at jeg ikke lenger var en del av virkelighetens verden. Det Nobels fredspris gjorde, var at jeg igjen ble trukket inn i den verdenen som andre mennesker levde i utenfor mitt isolerte område og at min virkelighetsfølelse ble gjenopprettet, sa Suu Kyi i sin tale under lørdagens seremoni i Oslo rådhus.

Hun påpekte at fredsprisen skapte oppmerksomhet om Myanmar og sørget for at demokratiforkjemperne i landet ikke ble glemt.

– Gjorde meg virkelig igjen

– Den gjorde meg virkelig igjen, den trakk meg inn i et større menneskelig fellesskap igjen, framholdt hun.

I talen innrømte hun at hun ikke var helt overrasket når hun ble tildelt prisen.

NOBELINSTITUTTET: Aung San Suu Kyi ankommer her Nobelinstituttet. (Foto: Scanpix)

– Det kom ikke helt overraskende på meg, siden jeg var blitt nevnt som en av favorittene til å vinne prisen i mange radio- og TV-programmer uken i forveien.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland mener Aung San Suu Kyis kamp bærer bud om at alle diktaturer før eller senere vil falle.

– Dagen i dag er en av de mest bemerkelsesverdige i hele nobelhistorien, sa Thorbjørn Jagland i sin tale til Aung San Suu Kyi.

LES OGSÅ: – Jeg sa vi kom for å nominere årets fredsprisvinner

Den myanmarske opposisjonslederen og demokratiforkjemperen ble tildelt Nobels fredspris i 1991, men først nå har hun kunnet komme til Oslo for å motta den.

– Vi har ventet lenge på deg. Din ventetid har vært ufattelig krevende for deg og av en helt annen karakter enn vår. Men det skal du vite: I isolasjon ble du en moralsk leder for hele verden, slo Nobelkomiteens leder fast.

– Demokratiets seier

Han mener Suu Kyis lange kamp for demokratiet i Myanmar gir et håp til alle dem som kjemper for det samme i andre autoritære land.

– Din sak mobiliserte ditt folk og vant over et massivt militærapparat. Når ditt navn nevnes eller når du snakker, gir du ny energi og håp til en hel verden, sa Jagland.

LES OGSÅ: Suu Kyi hedres på Akershus slott

Han mener demokratiene i verden ikke skal fortvile når de i dag ser at autoritære regimer har større økonomisk vekst enn dem selv.

– Det er temporært. Regimene vil bli brutt ned av indre motsetninger, sa Jagland.

Nobelkomiteens leder beskrev demokratiene som historiens vinnere og viste til at autoritære makthavere av frykt for folket innfører kontrollsystemer som hindrer nytenkning og innovasjon.

– Mangel på kontroll av eliten fører til korrupsjon og misbruk av makt. Kombinasjonen av kontroll av folket og mangel på kontroll av eliten fører til vanstyre og stagnasjon og til slutt til revolusjon, sa Jagland.

– Ingen bitterhet

Jagland ga uttrykk for beundring for den kamp Aung San Suu Kyi har ført i hjemlandet Myanmar og viste til at hun ikke nærer bitterhet eller fiendskap henimot makthaverne og fangevokterne.

MØTTE HARALD REX: Aung San Suu Kyi blir tatt imot av kong Harald (t.h.), kronprins Haakong (t.v.) og dronning Sonja på Slottet i Oslo lørdag formiddag. (Foto: Scanpix)

– Vi har hele tiden spurt oss selv, hvor hentet du kreftene fra? spurte han og viste til alle årene i isolasjon fra omverdenen og egen familie.

LES OGSÅ: Suu Kyi: – Takk til det norske folk

– Du må ha hatt en ufattelig tro på din egen sak. På vår felles sak, sa Nobelkomiteens leder, som plasserte Suu Kyi inn i en rekke av framtredende fredsprisvinnere.

– Andre fredsprisvinnere som ikke kunne komme til Oslo for å motta sine medaljer, har også skrevet sine navn inn i historien: Carl von Ossietzky for sin kamp mot Hitler-Tyskland, Andrej Sakharov og Lech Walesa for deres kamp mot sovjetkommunismen og Liu Xiaobo for sin kamp for menneskerettigheter i Kina, sa Jagland, som la til at han håpet Liu ikke vil måtte vente like lenge som Suu Kyi før han kommer til Oslo. (TV 2/NTB)