Bergen (Foto: SKJALG EKELAND / ANB)
Bergen (Foto: SKJALG EKELAND / ANB)

Ny norsk by vurderer dieselbil-gebyr

I Oslo kan du få gebyr for å kjøre dieselbil på dager med sterk forurensing. Nå kan det samme skje i en annen norsk by. Se hvilken:

I Oslo kan en få gebyr hvis en kjører dieselbil på dager med sterk forurensing.

– Jeg vil ikke utelukke at dette også kan innføres i Bergen. Det sier miljøbyråd Filip Rygg til ba.no, men legger til:

– Vi har allerede kortsiktige tiltak som datokjøring. Det er viktigere å iverksette langsiktige tiltak som kan forhindre at man kommer i en situasjon der man får dager med høy forurensing.

Han lister opp blant annet utslippsfrie busser og lavutslippsoner som eksempler på langsiktige tiltak som kan bedre luftkvaliteten.

– Jeg utelukker ikke et lignende tiltak som Oslo, men fokuset bør ligge på mer permanente langsiktige metoder for å dempe forurensingen.

GEBYR I OSLO

Diesel var en tid inn og høylytt anbefalt, men er nå på fy – listen i Oslo, etter at bystyret i Oslo onsdag åpnet for at kommunen kan forby kjøring med dieselbil på de mest forurensningsutsatte dagene i året.

Les også: Svenskene ler av oss:

– Vi er klare til å gjennomføre dette på de meste utsatte dagene allerede kommende vinter. Det legges til grunn at folk følger reglene, men kommunen ved trafikketaten har anledning til å gi bøter hvis forbudet ikke overholdes, sier Ola Elvestuen (V), byråd for samferdsel og miljø i Oslo til NTB.

Elvestuen sier at de må få på plass en enighet med Statens vegvesen før ordningen kan iverksettes.

DIESEL-DEBATT

Statens vegvesen gir overfor NTB uttrykk for at etaten ser fram til et konstruktivt samarbeid og samspill om bystyrets vedtak.

– Vi er glade for at Oslo kommune tar problemene med luftforurensning på alvor og at de nå har skaffet seg virkemidler til å kunne iverksette tiltak, sier avdelingsdirektør Ing–Christine Ericson i Statens vegvesen.

Flere bil og motorsaker fra ba.no finner du her:

Les også: Vi tester Porsche med dieselmotor: