Politiet mer eller mindre frikjente seg selv og satte godkjent-stempel på sin innsats på Utøya 22. juli. Men nå har regjeringen satt foten ned og bedt om en ny rapport, melder Bergens Tidende på sine nettsider.

Dette fremgår av en stortingsmelding om samfunnssikkerhet som justisminister Grete Faremo la frem fredag.

«Justis- og beredskapsdepartementet erkjenner at det er en del dilemmaer i vurderingen av innsatsen fra henholdsvis frivillige og de profesjonelle aktørene», heter det i denne, ifølge BT.

– Politidirektoratet må se på alle spørsmålene rundt båttransporten en gang til, også sett i lys av det 22. juli-kommisjonen kommer med i sin rapport. Vi vil forsikre oss om at alle elementer er vurdert, og at det var riktige vurderinger som ble gjort av politiet. Det er avgjørende viktig å få frem alle fakta for å vurdere hva vi kan lære, sier statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) til avisen.

DAG 38 I RETTEN: Følg 22. juli-rettssaken direkte

Det var store problemer med å få sjøsatt politiet som skulle ta seg over til Utøya. Og når de først kom seg avgårde var de elleve politifolkene med utstyr for tunge for båten, som etterhvert stoppet.

PÅ VEI: Her er politiet på vei i gummibåt til Utøya. Kort tid etter stopper motoren. Nå skal politiets rapport og båtbruk undersøker. (Foto: TV 2)

Lønseth sier til avisen at de og vil vurdere å granske «skyting pågår»-instruksen nærmere.

– Vi kan ikke ha det sånn at HMS-regelverket går foran alt annet, sier han til avisen.

Her kan du lese hele stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet.

Men det er ikke bare politiets rapport som Justisdepartementet vil ha en gjennomgang av.

PST kommer til å bli gjenstand for ekstern gransking i løpet av 2012.

I samfunnssikkerhetsmeldingen redegjøres det for hovedpunktene i de interne evalueringene til blant andre Politidirektoratet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Helsedirektoratet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Hovedredningssentralen og Direktoratet for nødkommunikasjon. Særlig vekt er lagt på å identifisere nye nødvendige tiltak i oppfølgingen av disse evalueringene.