Oppdatert informasjon fra FBI viser at det har blitt mindre av både voldskriminalitet og drap generelt i USA. Statistikken sank med fire prosent i fjor, og fem og en halv prosent i 2010.

Men i byene med mest kriminalitet fortsatte derimot den negative trenden og kriminaliteten økte i 2011, skriver Yahoo News!.. «Vinnerbyen» hadde mer en dobbelt så mange voldstilfeller som de ti «snilleste» byene tilsammen.

En stat skiller seg ut

At det blir færre volds- og drapstilfeller i USA som helhet hjelper lite for byene som sliter mest i dag. Og spesielt en stat skiller seg negativt ut på statistikken med den «æren» å inneha både 1. og 2. plassen, nemlig Michigan.

Førsteplassen kaprer den lille byen Flint som kun har 102.357 innbyggere, mens mer enn seks ganger større Detroit kommer hakk i hæl på 2. plass.

I TRØBBEL: Detroit har i mange år slitt etter krise i byens bilindustri. (Foto: Mike Russel / Wikimedia)

Flint kan «skilte med» å ha hele 23.4 tilfeller av kriminalitet per 1000 innbygger, mens Detroit er et lite hakk bedre med 21.4.

I 2011 hadde Flint hele 2392 voldstilfeller. Til sammenligning hadde de ti tryggeste byene i USA kun 1246 tilfeller tilsammen.

Fattigdom og høy arbeidsledighet

En gjenganger i de kriminelle byene er at de ofte er preget av høy arbeidsledighet, fattigdom og lave inntekter, og har lidd under kraftige kutt i politibudsjettene.

I Flint og Detroit er arbeidsledighet på henholdsvis 18,9 og 19,9 prosent, og begge byene har gått fra å fungere godt økonomisk, til å slite med store økonomiske problemer. Aller høyest arbeidsledighet av topp-ti byene har imidlertid Stockton, California hvor den er på 20,2 prosent.

Detroit var blant byene som kuttet kraftig i politibudsjettene, hvor hele 18 prosent av pengetilførselen ble kuttet i 2011.

LES OGSÅ: 80 drept i Yaviels (15) nabolag – på halvannet år

Fire typer vold

FBI har tatt utgangspunkt i fire typer voldskriminalitet da de utarbeidet oversikten; mord, voldtekt, ran og grove overfall.

GJENGANGER: I 2012 toppet St. Louis listen, men byen nå kan «skryte på seg» å ha falt til tredjeplass. (Foto: Wikimedia.Commons)

I syv av topp ti-byene har mordstatistikken økt, og i åtte av ti har det vært en økning i ran.

I 2010 kostet volden i Amerika samfunnet mer enn 2,7 billioner kroner.

FBI påpeker i rapporten at en skal være forsiktig med å sammenlikne dataene i og med at ulike faktorer i byene skaper grunnlaget for volden.

I 2010 var St. Louis USAs farligste by, og flere av byene på listen er gjengangere.

Hele topp ti listen:

1. Flint, Michigan

2. Detriot, Michigan

3. St. Louis, Missouri

4. Oakland, California

5. Memphis, Tennesse

6. Little Rock, Arkansas

7. Birmingham, Alabama

8. Atlanta, Georgia

9. Baltimore, Maryland

10. Stockton, California