Den burmesiske frihetsforkjemperen Aung San Suu Kyi måtte avlyse flere møter i Sveits bare ett døgn før hun etter planen skal komme til Norge, melder Berner Zeitung.

Kastet opp foran pressekorpset

Midt under en pressekonferanse torsdag ble hun brått dårlig. Rett foran kameralinsene til verdenspressen hentet hun frem en pose, som hun kastet opp i.

– Unnskyld meg, jeg er svært lei for det, sa fredsprisvinneren mens hun forlot pressekonferansen.

Men fredag morgen ga hun beskjed om at hun følte seg bedre, ifølge et medlem av Suu Kyis delegasjon. Utenriksdepartementet (UD) er orientert om hendelsen.

– Det er ingenting som tyder på at dette får noe å si for hennes program i Norge, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i UD til tv2.no.

Suu Kyi skal videre til Norge, før hun skal besøke Storbritannia, Irland og Frankrike.

Les mer: Dette skal Aung San Suu Kyi gjøre i Norge

– Alder eller manglende trening

Etter hendelsen forklarte Aung San Suu Kyi det hele med jetlag.

– Jeg synes flyreisen var ekstremt utmattende. Jeg kan ikke omstille meg til en annen tidssone like godt nå som for 24 år siden, sa hun.

– Det kan ha noe å gjøre med alderen, eller så har det å gjøre noe med manglende trening, fortsatte hun – med sporty glimt i øyet.

Legen bekymret

Dette skjedde under første del av hennes 17 dager lange rundreise i Europa. Det er hennes første tur til Vesten etter over to tiår i det brutale militærregimets fangenskap.

Fredsprisvinnerens lege i Yangon i Burma, Pyone Moe Ei, sier til nyhetsbyrået AP at helsen til Aung San Suu Kyi vekker bekymring. Han sier europaturen kan bli tøff for 66-åringen, som har lavt blodtrykk og lett blir reisesyk.

Aung San Suu Kyi hadde lignende sykdomstilfeller under valgkampen tidligere i år.