FRA JUBEL TIL TÅRER: Antonio Cassano jublet etter scoring mot Bulgaria. Minutter etter kom tårene. (Foto: ARIS MESSINIS/AFP)
FRA JUBEL TIL TÅRER: Antonio Cassano jublet etter scoring mot Bulgaria. Minutter etter kom tårene. (Foto: ARIS MESSINIS/AFP)

Historien kan gjenta seg for Italia

Som i 2004 kan Italia ryke ut av EM dersom to gruppemotstandere spiller 2-2 i siste kamp.

22. juni 2004 Danmark og Sverige møttes i siste gruppekamp i EM i Portugal.

Resultatet 2-2 ville ta begge lag videre og sende gruppefavoritt Italia på trynet ut av mesterskapet.

– Jeg regner med at Danmark og Sverige spiller en ærlig kamp, sa daværende Italia-trener Giovanni Trapattoni. Vi stoler på at alle lag opptrer riktig

Men med ett minutt igjen på kampuret så utlignet Mattias Jonson til nettopp 2-2, og mesterskapet var over for Italia.

– Noen burde skamme seg, og det er ikke oss. Jeg er veldig bitter. Jeg trodde ikke dette ville skje med mennesker som er holder fair play så høyt, sa Gianluigi Buffon etter kampen.

Italienerne tror ikke på avtale
Nå kan historien gjenta seg for «Gli Azzurri».

Etter 1-1 mot både Spania og Kroatia, vil italienerne være ute av EM dersom oppgjøret mellom Spania og Kroatia ender 2-2. Uansett hva Italia finner på mot Irland. De kan vinne 10-0 og likevel ryke ut.

Les også: Mandzukic sikret uavgjort med sitt tredje EM-mål

For ved poenglikhet er det innbyrdes oppgjør som avgjør hvilke to lag som går videre, og dersom Spania og Kroatia spiller uavgjort, vil begge lagene være videre på flere scorede mål innbyrdes dersom de scorer to eller flere mål.

– Jeg er sikker på at Spania vil prøve å slå Kroatia, uansett hva som skjer. Vi er profesjonelle og jeg tviler på at det vil forekomme en avtale i et EM, sier Thiago Motta etter Italias 1-1-kamp mot Kroatia.

Buffon stoler på Spania
Landslagssjef Cesare Prandelli tar samme inngang som sin forgjenger gjorde for åtte år siden.

SVENSK JUBEL: Nederst i denne haugen ligger Mattias Jonson, som utlignet til 2-2 mot Danmark i sluttminuttet. (Foto: MURAD SEZER/AP)
SVENSK JUBEL: Nederst i denne haugen ligger Mattias Jonson, som utlignet til 2-2 mot Danmark i sluttminuttet. (Foto: MURAD SEZER/AP)

– Vi stoler på at alle lag opptrer riktig, sier han.

Buffon ble skuffet over Sverige og Danmark i 2004. Nå påstår han at han er mer avslappet.

– Denne gangen er det stor kvalitetsforskjell på lagene. Spania er store favoritter og best av alle. Spillerne deres har en oppdragelse som, i mine øyne, ikke vil tillate dem å bli sett på som usportslig eller bli latterliggjort over hele verden for å ha spilt for 2-2, sier Italias kaptein.