Gullnymfen deles ut under filmfestivalen i Monte Carlo, og er en av Europas mest prestisjetunge nyhetspriser. Festivalen er en av Europas største tv- og film-festivaler og Prins Albert er festivalens høye beskytter. I alt var 70 dokumentarer meldt inn, og 19 gikk videre i vurderingen. Juryen bestod av ti personer, hovedsakelig rekruttert fra stasjonene som hadde filmer i konkurransen.

Kjell Øvre Helland, nyhetsdirektør (Foto: TV 2 )

Torsdag kveld ble det kjent at TV 2s dokumentar vant i kategorien, sammen med engelske Al Jazeera, som hadde en film om opprøret i Bahrain. Den engelske versjonen av «En liten øy i verden», «Terror Island» har konkurrert mot nyhetskjemper som Al Jazeera, Sky News, CNN og tyske ZDF.I mai fikk dokumentaren «Gullruten» for «Beste nyhetssending eller aktualitetsprogram». Filmen viser Utøya som paradiset det var før massemorderen dukket opp 22. juli, den forteller ungdommenes ekstreme kamp for overlevelse og Norge i bunnløs sorg dagene etter.

Kjell Øvre Helland, redaktør for dokumentar i TV 2, har selv sittet i juryen som kåret «En liten øy i verden» som vinner.

- Dette er en pris til alle som har jobbet med nyheter og aktualitet rundt 22. juli i TV 2. Uten råmaterialet fra TV 2 Nyhetene kunne ikke filmen vært laget på denne måten. Tidlige redaksjonelle valg, og ypperlig kompetanse på dokumentarfilm har gjort dette til et historisk tidsdokument: slik var det i Norge på den tiden. Dette er stort for TV 2, mange store stasjoner hadde gledet seg til å komme hjem med årets pris, for de store nyhetshendelsene har stått i kø siste året, sier Øvre Helland.

Kjell Øvre Helland tok torsdag imot prisen sammen med regissør Tommy Gulliksen. Gulliksen har aldri kjent på en større oppgave enn da han laget denne filmen.

Tommy Gulliksen har laget dokumentaren. (Foto: Dennis Klausen Fjellseth/TV 2)

- Filmen skulle sendes 17 dager etter 22. juli. Vi ønsket å lage et tidsdokument som gjenspeilet følelsene i folket og som skulle føles riktig for folk. Jeg gikk hver dag og var usikker på om denne dokumentaren var riktig å lage. Vi som lager dokumentarer lager dem ikke for oss selv, men for de som skal se dem. Jeg er så takknemlig for ungdommene som skjønte at det var viktig å dokumentere følelsene de hadde så kort etter 22. juli og lage et tidsdokument. Det følte jeg vi klarte. At vi nå får anerkjennelse i form av priser viser kanskje at vi klarte det vi ønsket å gjøre, å formidle historiene og sorgen og den helt spesielle tiden i Norge den sommeren, sier han.

Sjefredaktør, TV 2, Alf Hildrum (Foto: Runar Storeide)
«Terror Island» er hittil solgt til 19 land, blant annet Danmark, Sverige, Finland, Romania, Polen og Nederland.

- Jeg er veldig glad og stolt for at et suverent journalistisk arbeid er belønnet med en så prestisjetung pris. Prisen er nok et eksempel på at TV 2 er en viktig og seriøs aktualitets – og nyhetsaktør som tør å sette fokus også på de vanskelige sakene, sier sjefredaktør i TV 2, Alf Hildrum.

For mer informasjon, kontakt:

Kjell Øvre Helland
Tlf: 91596788

Tommy Gulliksen
Tlf: 98872935