KRITIKK: Frp-politiker går hardt ut mot overvektige på bloggen. Kun en rolle, sier Kjetil R. Johansen.
KRITIKK: Frp-politiker går hardt ut mot overvektige på bloggen. Kun en rolle, sier Kjetil R. Johansen.

Frp-politiker hevder leger er enige i fedmeutspill

– Flere av de mener at mine meninger er det samme som de har sagt i 20 år

Siden lørdag har Frp-politiker og sykepleier Kjetil R. Johansen skapt furore etter hans kraftige utsagn om at overvektige menn er «det jævligste som finnes».

En klar motstander fant han i Hilde «Charter-Hilde» Skovdahl som raste mot politikeren.

Debatten ble enda hetere da Johansen gikk til personangrep mot Hilde på bloggen hans.

«Du er kjent for å være en fyllebøtte, storspiser og en person som er stor i kjeften og mener mangt og mye, så lenge du kan hamre løs på andre», skrev han.

Les også: – Hvem i helvete tror du at du er?

Støtte fra kollegaer

Kjetil Ragnar Johansen har jobbet som sykepleier i 15 år og er for tiden ansatt ved Helse Fonna, et helseforetak som administrerer sykehus i Haugaland, Sunnhordland og deler av Hardanger.

– Når det gjelder bloggprosjektet mitt så har jeg vært i dialog med mine kollegaer hele veien. Jeg har vært sykepleier i snart 15 år og har derfor tung faglig trygghet og et stort nettverk i helsesektoren. Når jeg har diskutert fedme med kollegaene mine, derav flere leger, har de sagt seg enige i mine utsagn. Flere av de mener at mine meninger er det samme som de har sagt i 20 år, med unntak av at jeg bruker et annet ordelag, sier Johansen.

Fredag har «God Kveld Norge» vært i kontakt med Helse Fonna som sier at Johansens utsagn ikke står for helseforetakets holdninger.

Uttalelsene fra sykepleieren må stå for vedkommende sin egen regning. Vi er ikke kjent med at dette er en holdning blant våre leger, eller andre faggrupper, i Helse Fonna, sier kommunikasjonssjef Margareth H Langebro.

Les også:Flere tykke nordmenn

– Dobbeltmoral i samfunnet

Torsdag kveld kom «God Kveld Norge» i kontakt med Johansen som sier at han kun spiller en rolle på bloggen.

– Jeg har lenge jobbet med et konsept; noe jeg kaller for provokasjonsblogging. Jeg har skapt en karakter, Kjetil RJ, og det er en vesentlig forskjell på oss to. Kjetil RJ setter ting ekstremt på spissen, enten for å skape smil eller for å provosere de som ikke har humor. Dette er kun underholdning for meg og står mot mye av det jeg står for privat, men jeg føler at jeg må spille med på leken og fortsette i rollen, sa han.

I tillegg til bloggunderholdning påstår sykepleieren at han også bruker karakteren for å få fram en dobbeltmoral i samfunnet.

– Jeg vil få fram dobbeltheten i en holdning som finnes hos altfor mange. Etter jeg publiserte ytringene om fedme og Hilde har jeg fått uendelig mange kommentarer som gjør narr av utseendet mitt. Folk angriper meg for det jeg skrev om Hilde med å gjøre akkurat det de beskylder meg for. Hele poenget mitt er å vise at folk bruker personhets for å vise at de er imot personhets. Det blir hyklersk og feil, sier Kjetil Johansen.

Les også:Charter-Hilde raser mot Frp-politiker Kjetil R. Johansens uttalelser om overvektige

– Er du bekymret for at disse utspillene kan bidra til større aksept for mobbing og diskriminering?

– Ja. Det er et viktig poeng, men det som ofte skjer i debatter der folk går glipp av ironi eller satire, er at de tar det svært alvorlig. I stedet for å diskutere et tema på en saklig måte, går folk til personangrep. Det jeg skrev om Hilde var veldig inspirert av Otto Jespersens monologer i «Torsdagsklubben». Det er skrevet med samme ordelag, uttrykksmåte og er satt ekstremt på spissen. Det er jo umulig å ta seriøst, sier Johansen til «God Kveld Norge».

OPPRØRT: Charter-Hilde reagerer på personangrep fra Kjetil R. Johansen og kaller han feig.

«Charter»-Hilde Skovdahl mener at Johansen prøver å skygge unna skyldspørsmål ved å bruke karakteren Kjetil RJ som unnskyldning.

– Hjertet dunker og jeg merker at dette har gått innpå meg, men jeg angrer ikke ett sekund på min reaksjon. Johansen vrir og vender på alt jeg sier og han blir bare styggere og styggere. Når han nå påstår at det kun er rollespill så tolker jeg det som et tegn på feighet. Han tør ikke å stå for det han har sagt. Hans brev til meg og hans utsagn om overvektige bidrar til at slike angrep blir rettferdiggjort så lenge det brukes på et humoristisk plattform. Jeg får så mange brev fra overvektige folk som sliter med dårlig selvtillit og til og med selvmordstanker. Tanken på at de kan påvirkes av dette får meg til å se rødt, sier Hilde til «God Kveld Norge» fredag.

Les også: Charter-Hilde skal ned i vekt

Skremmende utsagn

Leder i de Overvektiges forbund og Ap-politiker, Jørgen Foss, syntes at Johansens utspill er skremmende, støtende og diskriminerende.

Det er svært skuffende at en som har arbeidet som politiker, som skal være befolkningens ombud, kan komme med slike stigmatiserende og diskriminerende uttalelser. Dette bare viser Johansens totale manglende kompetanse og forståelse for overvektige i Norge, skriver Foss til «God Kveld Norge» torsdag kveld.

SKREMT: Leder i landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, mener Johansens utspill er støtende og diskriminerede.

Videre påpeker Foss at Johansen bør utestenges fra diskusjonen og all offentlig debatt generelt.

Jeg er helt målløs og skremt etter å ha lest bloggen hans. Vi må og skal ha en stor og åpen debatt rundt overvektsutfordringene i samfunnet. Personer som harselerer med andre på en slik måte bør utestenges fra den offentlige debatten, skriver forbundslederen.

Les også:– Hvem i helvete tror du at du er?

Slutter i Frp

Onsdag kom nyheten om at Kjetil R. Johansen har søkt om fritak fra alle sine verv i Frp.

– Med mine utsagn vil jeg vise at det ikke er den samme takhøyden for ytringsfrihet og demokrati som Norge skal ha det til. Man må knuse noen egg for å lage omeletten. Samfunnet er opptatt av å angripe mennesker som ikke har de samme meningene som de.

Jørgen Foss avslutter brevet sitt til «God Kveld Norge» med en klar beskjed til Johansen.

Dette er skremmende meninger. Vi må tolerere et samfunn hvor ikke alle ser like ut. Jeg er glad for at ikke alle ser ut som greske guder. Jeg er selv feit og mann, det jævligste som finnes, ifølge Johansen. Til han vil jeg si, at jeg ser på meg selv, som både vakker og sexy, skriver Foss.

Les også: Charter-Hilde utfordrer rumpa til Tone