«Hvordan kan de reklamere for gamle oppskrifter når man ser det innholdet der?», spør en av våre lesere på Facebook.

– «Oldemor» kan ikke ha puttet en lang rekke E-stoffer i maten sin, selv om noen E-stoffer er naturlige. Det klinger dårlig.

Han henviser til Trollheimsporten lefser, «Bjørken lefser produserer etter gamle oppskrifter i Rindal, også kjent som Trollheimsporten ...».

Banankake uten banan

Lefsene er bakt med blant annet hvetemel og sukker, men også E422, E500, E503, E471, E322, E202, E330 og E331. Holdbarhetstiden for lefsa er 84 dager.

Matjournalist Mats-Eric Nilsson skriver på bloggen sin, Äktavara, at det ikke er tillatt å villede forbrukerne. Han viser til et eksempel som ligner vårt.

– Ved siden av ferskvaredisken pleier det å ligge forskjellige kjølevarer som passer til for eksempel roast beefen. En av disse er potetsalat fra Bröderna Franzén. På forpakningen skriver fabrikaten stolt «HEMLAGAT – direkt från köket», skriver Nilsson.

– Det høres bra ut, hvis det ikke hadde vært for at «hemlagat» betyr et industriprodukt som inneholder ni E-nummer.

Potetsalaten fikk mye oppmerksomhet i media, og kort tid etter trodde Nilsson han hadde fått en synsforstyrrelse: Pakken var fremdeles merket som hjemmelaget, men det var lagt til et «som» i bitteliten skrift. «Som hjemmelaget».

Noen uker tilbake omtalte vi Coops banankake, som blir laget med 49 ingredienser – men ikke banan. Sjekk hvorfor kaka ikke inneholder banan. Les saken her.

Vurdert lefsene

Stig Atle Vange, distrikssjef for Mattilsynet i Vestfold, har kontaktet Baxt om lefsene «etter gamle oppskrifter».

– Vi oppfatter det slik at flere av de deklarerte tilsetningsstoffene er fra hevemidler og margarin som slik sett kan ha vært ingredienser i gamle oppskrifter. Konserveringsmiddel er derimot noe som sannsynligvis ikke har vært brukt i gamle oppskrifter, sier Vange.

– Vi registrerer at det brukes ordlyden «etter gamle oppskrifter». Ordet «etter» kan gi rom for flere mulige tolkninger, sier Vange.

Mattilsynet i Vestfold oppfatter det slik at virksomheten selv vurderer om ordlyden skal endres noe.

Les også: Nestlé forsminket pakken – ikke prisen

– Produseres individuelt

Lars Mølbach, administrerende direktør i Baxt, bekrefter at de tar henvendelsen på alvor, og skal se nærmere på «gamle oppskrifter».

– Vi har ikke vurdert det til å være misvisende. Vi skriver at lefsene er laget etter gamle oppskrifter, og det er ingen tvil om at kilden til dagens resepter er hentet fra lokale lefseresepter. Dette produseres industrielt i store mengder, så det er helt klart gjort tilpasninger som skal passe til industriell produksjon, sier Mølbach.

Flere av tilsetningsstoffene i produktet er fra råvarene og dette vil man også få når man baker hjemme. For eksempel inneholder både bakepulver og margarin, som ofte benyttes i hjemmebakst, ulike tilsetningsstoffer.

– I tillegg er det stoffer som tilsettes i produksjonen, sier Mølbach.

– Bakeriet har produsert kaker og lefser i snart 50 år, så oppskriften i dag er delvis tufta på opprinnelige oppskrifter i bakeriet fra det ble etablert. Og vi bruker for eksempel ekte kulturmelk i stedet for pulver, og heleggmasse i stedet for eggepulver.

Tenkt over hva maten din egentlig inneholder? Se videoklippet under. Artikkelen fortsetter etter klippet.

Vurderer produktene skjønnsmessig

Anne-Pia Lødemel, seniorrådgiver i Mattilsynet sentralt, forklarer at merkingen ikke skal villede forbruker, men at det er en skjønnsmessig bestemmelse.

– For å vurdere merkingen av en matvare må flere elementer sees sammen i en kontekst, f.eks. varebetegnelse, ingrediensliste, bilder, tegninger osv. Merkingen skal være tydelig og informativ, og det gis en forklaring i merkingen om hva som menes med «gamle oppskrifter», sier Lødemel til TV 2 hjelper deg.

– Det kan være slik at andre opplysninger på emballasjen «rettferdiggjør» en slik merking.

Les også: Disse produktene forsvinner fra butikkhyllene

Mattilsynet vurderer merkingen konkret fra sak til sak.

– Vi forutsetter at anvendte tilsetningsstoffer er tillatt jf regelverket. For produktet i denne henvendelsen vil også holdbarhetsdatoen kunne være et vurderingsgrunnlag. Vår generelle vurdering er at bruk av selgende begrep som «gammeldags oppskrift» skal forklares slik at forbrukerne ikke villedes.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter