Til sammen er Statoil-funnene i det østafrikanske landet større enn gassforekomsten på Snøhvit.

Det siste funnet ble gjort sammen med partneren ExxonMobil i Lavanibrønnen i blokk 2 i Tanzania. Statoil opplyser at funnet er på 3 milliarder kubikkfot tilstedeværende gass.

– Høy utvinningsgrad

Samtidig opplyser Statoil at de har funnet ytterligere 1 milliard kubikkfot gass i et sidesteg til Zafarani-funnet i samme blokk.

Dette kommer i tillegg til gassfunnet på 5 milliarder kubikkfot som Statoil kunngjorde i februar. Funnene tilsvarer om lag 1,5 milliarder fat oljeekvivalenter.

– Til sammen er funnene i Tanzania større enn Snøhvit. Vi regner med at det vil være høy utvinningsgrad, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB.

Lover godt for fremtiden

Det siste funnet er gjort i et sandsteinreservoar som den norske olje- og gassgiganten mener er av god kvalitet med høy porøsitet og gode gjennomstrømningsegenskaper.

– Totalt er funnene et viktig steg videre mot en mulig fremtidig gassutbygging i Tanzania, sier Tim Dodson, Statoils konserndirektør for leting.

Statoil har vært i Tanzania siden 2007, da selskapet ble tildelt lisensen for blokk 2. Selskapet er operatør på vegne av Tanzania Petroleum Development Corporation (TPDC) og har en eierandel på 65 prosent. ExxonMobil Exploration og Production Tanzania Ltd. eier den resterende andelen på 35 prosent.

(TV 2/NTB)